Regretatul Marin Moraru, pasionat de pescuit la Păcuiul lui Soare. Actorul se relaxa pe malul Dunării în weekend

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marin Moraru, în Operaţiunea Monstrul FOTO cinemarx.ro
Marin Moraru, în Operaţiunea Monstrul FOTO cinemarx.ro

Călăraşiul, situat pe malul braţului Borcea, a fost în anii 70-80 locul preferat de câţiva mari actori, printre care şi regretatul Marin Moraru şi marele Toma Caragiu. Aceştia aveau o slăbiciune pentru acest colţ de ţară. Buni prieteni cu Petre Diaconu, un celebru arheolog român, artiştii aproape că nu lipseau din niciun weekeend la malul Dunării.


Le plăcea foarte mult să pescuiască la Păcuiul lui Soare, o zonă mirifică, îşi amintesc cei care i-au cunoscut pe marii actori. Petre Diaconu (1924- 2007) este o legendă vie pentru arheologi, un savant pentru lumea ştiinţifică, un om cu o mare cultura pentru lumea artiştilor pe care i-a cunoscut şi apreciat, un ortodox în care smerenia se împletea cu demnitatea.

A lucrat la Institutul de Arheologie din Bucureşti din 1951 până în 1991, când s-a pensionat. A fost pe 19 şantiere arheologice de-a lungul întregii ţări. A prins perioada marilor construcţii şi sistematizări în agricultură în care se stătea câte şase luni şi mai bine pe santier. Cel mai aproape de suflet i-a fost însă Păcuiul lui Soare, acolo unde au găsit refugiu marii actori.


În memoriile lui Niculae Conovici, plecat nedrept de repede dintre noi: “Păcuiul lui Soare nu se poate descrie: Păcuiul de cer senin, Păcuiul de ploaie, Păcuiul de la răsăritul soarelui, de la asfinţit etc. Apoi Derventul, tabara noastră de vizavi, casele, barăcile şi bordeiele sale, ţânţarii cei mari şi soarecii din locuinţele noastre. Stăpânul acestor locuri era Petre Diaconu....

Pe santier însă era o adevărată şcoală, prin care au trecut mulţi arheologi de renume din ziua de azi. Se învăţa arheologie, dar şi poezie, literatura, artă, pentru că aici îşi găseau loc de refugiu sau odihnă scriitori, actori, pictori, ziarişti etc.

Insula Păcuiul lui Soare

Cel mai frumos loc

Ruinele cetăţii au devenit atracţiile judeţului Călăraşi în urmă cu mulţi ani şi se numără printre cele mai bune locuri de pescuit pe Dunăre. E un loc rupt de civilizaţie. Ca să ajungi acolo trebuie să pleci dis-de-dimineaţă din Călăraşi spre Ostrov, în apropiere de Silistra, la graniţa cu Bulgaria.


Până la Păcuiul lui Soare faci mai bine de o oră. Înainte de a ajunge aici, în apropierea localităţii Ostrov, găseşti mănăstirea Dervent. Un drum de ţară, care porneşte din spatele lăcaşului de cult, te duce direct către Dunăre. Acolo găseşti mereu barcagii dispuşi să te ducă pe insulă. Drumul nu durează mai mult de cinci minute, iar peisajul e splendid..  

calarasi pacui

Al doilea sit ca mărime din ţară

Deşi peisajul este fascinant, cu o biodiversitate excepţională şi un patrimoniu cultural deosebit, Dunărea nu iartă nimic. Conform arheologilor, acesta este al doilea sit ca mărime şi potenţialul arheologic din ţară. Acest loc reprezintă, după Ulpia Traiana Sarmisegetuza, cel mai important aşezământ din secolul IX, ca mărime şi importanţă arheologică.


 
"Haiducii lui Şaptecai", filmat în Bărăgan

Păcuiul lui Soare, un peisaj fascinant

Aici, în împrejurimile Călăraşiului, la baltă, au fost realizate şi câteva cadre din producţia regizată de Dinu Cocea „Haiducii lui Şaptecai. Filmul Haiducii lui Şaptecai din 1971, regizat de Dinu Cocea, după un scenariu de Eugen Barbu şi Mihai Opriş. El este cel de-al patrulea film din seria Haiducii. Rolurile principale sunt interpretate de Florin Piersic, Marga Barbu, Toma Caragiu, Constantin Codrescu, Aimee Iacobescu, Mihai Mereuţă şi Colea Răutu.
 

A murit la Spitalul Elias

Actorul Marin Moraru a murit duminică, 21 august, la Spitalul Elias din Capitală, unde era internat din data de 10 august. În luna ianuarie a acestui an, Marin Moraru declara într-un interviu acordat unei publicaţii, la împlinirea a 79 de ani, că nu îşi doreşte nimic, ”nici măcar sănătate” ”Dacă este, este, dacă nu, asta e! M-au felicitat colegii de breaslă, dar nu-mi serbez ziua cu nimeni”, a declarat atunci artistul.

Marin Moraru s-a născut la data de 31 ianuarie 1937 în oraşul Bucureşti. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică “I.L.Caragiale” în anul 1961, la clasa profesor Dina Cocea, având ca examen de diplomă rolul Agamiţă Dandanache din piesa O scrisoare pierdută de I.L. Caragiale.
După absolvirea facultăţii, a activat ca actor pe scenele de la Teatrul Tineretului (1961-1964), apoi la Teatrul de Comedie (1965-1968), la Teatrul „Lucia Sturdza Bulandra” (1968-1971) şi laTeatrul Naţional „Ion Luca Caragiale” (1971-1974).
După o perioadă în care a predat în calitate de conferenţiar universitar la I.A.T.C. Bucureşti (1974-1980), s-a reîntors în anul 1980 la Teatrul Naţional „I.L. Caragiale”, unde este actor şi în prezent. Din anul 2002 este societar de onoare al Teatrului Naţional din Bucureşti.
 

Vă recomandăm şi:

A murit Marin Moraru. Actorul avea 79 de ani şi fusese internat la Spitalul Elias din 10 august VIDEO

A murit Marin Moraru. „Nu mai am cu cine să joc“, spunea actorul acum un an

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite