Recolta din 2015, sub semnul întrebării. Rapiţa şi grâul sunt deja compromise
0Previziuni sumbre pentru agricultura din Bărăgan. Rapiţa şi grâul, însămânţate în această toamnă, sunt deja compromise. Lipsa umidităţii din sol a afectat culturile, iar fermierii spun că recolta din 2015 nu mai fi nici pe jumătatea celei din acest an.
„Cultura de rapiţă este jalnică”, spune Marius Jilăveanu, fermier din Călăraşi. Acesta pune slaba dezvoltare a plantelor tot pe seama deficitului de umiditate de la momentul semănatului. „Cultura de rapiţă este jalnică, pentru că nu am avut precipitaţii la timp şi răsărirea a avut loc la 3-4 săptămâni după semănat, pe 80% din suprafaţă. Şi la grâu, faptul că umiditatea a venit mai târziu nu a fost de bun augur, suntem undeva la 20-25% din stadiul de dezvoltare de anul trecut”, a explicat Marius Jilăveanu. El apreciază diminuări de producţie de până la 20 – 25% la grâu şi până la 60% la rapiţă.
În 2014, în judeţul Călăraşi, s-a făcut rapiţă din belşug. 2800 kg/ha a fost producţia, iar suprafaţa cultivată a depăşit 55.000 de hectare.
Pagubă după pagubă
După un an agricol cu multe pagube, fermierii din Bărăgan trag linie. Producţii de top s-au înregistrat la porumb, grâu şi rapiţă. Agriculturii se roagă acum ca măcar iarna să salveze culturile ce tocmai au fost însămânţate. În ultimii 20 de ani, în judeţul Călăraşi, nu s-a mai văzut o recoltă aşa de bogată la porumb. 591.750 tone s-au obţinut de pe cele 98.073 de hectare cultivate. Producţia medie la hectar a fost 6.034 kg, iar în unele zone a depăşit chiar 9.000 kg. “În zonele de terasă am obţinut şi 9.400 kg/ha. Nu s-a mai întâlnit aşa ceva în ultimii 15-20 de ani. Suntem mulţumiţi”, spune Aurelian Dobre, fermier şi secretarul Camerei Agricole Călăraşi. Conform datelor furnizate Marioara Hărmănescu de la Direcţia Agricolă, în 2013, din 102.940 ha cultivate cu porumb s-au recoltat 96.320 ha, cu o recoltă medie de 5,18 t/ha, în fermele mari şi minime de 3,5 t/ha, în fermele mici.
Atac masiv al rozătoarelor
Chiar dacă rozătoarele au mâncat 30% din grâul Bărăganului, fermierii au reuşit să recolteze în această vară câte 4.130 kg/ha. Cea mai mare suprafaţa cultivată la nivelul judeţului a fost ocupată cu grâu. Este vorba despre 125.562 ha, producţia totală însumând 518.571 tone. Şi rapiţa a adus profit fermierilor. “Cine a lucrat cum trebuie şi a investit în tehnologie, a cules roadele. Ar fi fost o producţie excepţională, cu 4.500 kg/ha, dacă vremea nu ne fura recolta din mână. Pe ultima sută de metri, o ploaie puternică, urmată de vijelie a afectat culturile.
Şi vremea rea a dat bătăi de cap
Şi variaţiile de temperatură zi/noapte au stricat culturile. Vremea rea ne-a luat cam 1.500 de boabe la hectar. Am rămas cu o producţia de 2.800-3.000 de kg/hectar”, spune un fermier din zona Ciocăneşti. Per total, producţia în tot judeţul a fost de 156.086 tone.
Pentru sezonul viitor, însămânţările au fost încheiate. Campania de toamnă a fost finalizată, fiind cultivată o suprafaţă de 196.710 hectare. “Dacă vine iarnă blândă, fără zăpadă, pierdem tot. Deja sunt afectate şi culturile de toamnă care au răsărit de dăunători. O iarnă veritabilă, cu strat de zăpadă care să izoleze cultura ar fi mană cerească”, spune Dobre.
Vă recomandăm şi:
Se culeg ultimele roade. Cea mai bună recoltă la porumb din ultimii 20 de ani
Atacul şoarecilor răpune agricultura din Bărăgan
Lipsa de umiditate din sol, inamicul nr.1 al culturilor agricole
Toamnă fără precedent în Bărăgan. S-a semănat grâul direct pe mirişte
Se dă startul campaniei agricole de primăvară. În Bărăgan, porumbul este la putere