Proiectul privind sistemul inteligent de management al traficului, încărcat în aplicaţia online MySMIS

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria Municipiului Călăraşi a finalizat, în cursul zilei de joi, 27 decembrie 2018, încărcarea în MySMIS – aplicaţie online creată de Ministerul Fondurilor Europene (MFE) pentru beneficiarii de fonduri europene, a proiectului  privind  îmbunătăţirea transportului public de călători prin crearea unui sistem inteligent de management al traficului şi monitorizare video.

Proiectul este propus pentru finanţare din fonduri europene prin Programul Operaţional Regional POR 2014 - 2020, Axa Prioritară 4 – Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, Obiectivul Specific 4.1 – reducerea emisiilor de carbon in municipiile resedinţă de judeţ prin investiţii bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă. 

Valoarea totală investiţiei este de 18.307.980,24  lei inclusiv TVA (integral eligibilă) din care C+M este 3.148.414,76 de lei inclusiv TVA, aşa cum reiese din Devizului General întocmit în conformitate cu HGR nr. 907/2016. Contribuţia UAT Municipiul Călăraşi la finanţarea proiectului este de 2% din cheltuielile eligibile. 

Necesitatea investiţiei este fundamentată într-o  serie de documente strategice. Proiectul este cuprins în Planul de acţiune al  Planului de Mobilitate Urbană Durabilă la categoria Managementul traficului (staţionarea, siguranţa în trafic, sisteme inteligente de transport, signalistică, protecţia împotriva zgomotului/sonoră), dar şi în Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a Municipiului Călăraşi pentru perioada 2014-2020, la capitolul Conectivitate, şi vizează creşterea atractivităţii utilizării transportului public şi a siguranţei utilizării modurilor nemotorizate de transport.

Obiectivele specifice avute în vedere de proiect sunt:

1. Modernizarea şi extinderea sistemului de semaforizare pentru 22 intersecţii şi treceri de pietoni;

2. Implementarea unui sistem de management adaptiv al traficului rutier, care să includă cele 22 de locaţii (intersecţii semaforizate şi treceri de pietoni cu buton), având ca beneficii creşterea vitezei de deplasare a transportului public şi în subsidiar a traficului auto, creşterea atractivităţii transportului public; creşterea cotei modale de utilizarea a transportului public în defavoarea utilizării vehiculelor personale; eficientizarea transportului public prin reducerea timpilor de călătorie, a consumului de combustibil precum şi prin creşterea numărului de utilizatori; reducerea emisiilor GES

3. Creşterea siguranţei cetăţenilor în traficul rutier şi în spaţiul public, în general, prin dotarea intersecţiilor semaforizate, a trecerilor de pietoni cu buton, a unor staţii de transport public şi a altor zone identificate cu risc de infracţionalitate sau zone rutiere periculoase cu echipamente de supraveghere (camere video).

4. Creşterea siguranţei cetăţenilor şi alarmarea instituţiilor abilitate în cazul pătrunderii în municipiu a unor vehicule aflate pe lista celor urmărite, prin instalarea unui sistem modern de recunoaştere şi interpretare a numerelor de înmatriculare la intrările/ieşirile din oraş

5. Dezvoltarea unui sistem inovativ de detectie automata a incindentelor în trafic, a obiectelor suspecte / uitate în spaţiul public

6. Crearea unui Centru de comandă şi control unic, pentru coordonarea activităţilor de management trafic si supraveghere video care să răspundă cerinţelor viitoare de dezvoltare a Municipiului Călăraşi

7. Creşterea încrederii şi satisfacţiei călătorilor pentru transportul în comun şi implicit creşterea numărului de persoane care utilizează mijloacele de transport în comun, prin comunicarea în timp real a duratei de aşteptare în staţie.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite