Proiectul fântânilor construite de români în Africa se extinde şi în ţară: „Poţi schimba destine!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ştefan Mandachi şi mIhai Braşov(în plan secundar), în Africa, acolo unde au construit peste 100 de fantâni FOTO Facebook/Şt.Mandachi
Ştefan Mandachi şi mIhai Braşov(în plan secundar), în Africa, acolo unde au construit peste 100 de fantâni FOTO Facebook/Şt.Mandachi

„Faceţi fapte bune, apoi maximă gălăgie, contaminaţi-i şi pe alţii să facă bine!”,acesta este îndemnul lansat de antreprenorul Ştefan Mandachi, născut în Călăraşi.  Împreună cu pastorul adventist Mihai Braşov, din Bucureşti, a construit peste 100 de fântâni în Africa, urmând s-o inaugureze pe prima şi în România.

După ce au reuşit să construiască 120 de fântâni în Africa, aducând apă celor mai însetaţi oameni ai lumii, Ştefan Mandachi, antreprenor sucevean, şi Mihai Braşov, un pastor adventist cu suflet mare din Capitală, îi îndeamnă pe oamenii mărinimoşi să facă donaţii în continuare pentru acest proiect. Mandachi a explicat de ce e important să ajutăm comunităţile sărace şi să-i molipsim şi pe alţii să facă fapte bune. 

“În opinia mea, binele nu se face în linişte. Binele contaminează, influenţează, motivează, inspiră, împinge la acţiune. Aşa am ajuns la 120 de fântâni şi izvoare în Africa! Curând vom inaugura prima fântână din România, într-un sat cu mari probleme. Şi vor urma şi altele.

Ştiţi ce înseamnă o singură fântână cu apă potabilă? Este enorm pentru satele izolate. Aproximativ 500-700 familii pot beneficia de apă, inclusiv copii şi bătrâni. Asta înseamnă vreo 4.000-5.000 suflete. Imaginaţi-vă ce înseamnă 120 fântâni!”, a povestit Ştefan Mandachi.

calarasi Copiii din Africa aduc apa si de la 10 km FOTO Faceb/St.Mandachi

Copiii din Africa aduc apă şi de la 10 kilometri distanţă FOTO Facebook/Şt.Mandachi

Mihai Braşov este sufletul acestui proiect. El s-a ocupat de absolut toate fântânile. „Da, vom inaugura prima fântână în România cât de curând. A fost construită în satul Butnăreşti, comuna Secuieni, judeţul Neamţ. A fost mult de muncă, multă piatră, dar important e că am reuşit. A costat 2.000 de euro. O doamnă drăguţă, de profesie notar, este donatoarea. Nu putem decât să ne bucurăm că încă o comunitate va avea apă,” a explicat omul-cheie în proiectul cu fântâni.

 

Cum a început totul

Mihai Braşov este persoana care a pus pe picioare acest proiect şi care a avut un succes inimaginabil. El a fost un soi de super-man, aşa cum spune Ştefan Mandachi.

"Prietenul meu, Ştefan Mandachi, m-a rugat acum un an şi jumătate să îi ofer ajutorul pentru săparea a 3 fântâni în Africa. Acesta a fost startul unui parteneriat spontan dar foarte trainic şi binecuvântat, concretizat într-o ţintă de 100 de fântâni (în cadrul proiectului Popa Tatu 100). Acţiunea lui a creat un adevărat fenomen şi, români din toate colţurile ţării dar şi de peste hotare, au arătat că nimic nu este imposibil!

calarasi fantana in Romania FOTO Arh pers Mihai Brasov

Lucrări la prima fântână, realizată din donaţii, în România FOTO Arh.pers.Mihai Braşov

Doresc să mulţumesc acum tuturor donatorilor minunaţi care au făcut posibil ca zeci de mii de oameni, din 13 ţări africane, să aibă acces la apă curată, sau chiar la apă! Trăim o minune frumoasă aproape zilnic. Şi poate cea mai frumoasă minune este faptul că Parlamentul Ugandei a acceptat provocarea noastră ca fiecare parlamentar care doreşte, să intre în proiectul nostru. Vă voi ţine la curent cu evoluţia lucrurilor!

Vreau să mulţumesc în mod deosebit fratelui meu geamăn din Africa, John Katende, pentru munca lui neobosită de a găsi cele mai însetate locuri, cele mai ieftine companii de foraj, cei mai fericiţi oameni!", a explicat Mihai Braşov.

calarasi fantana in Romania FOTO Arh pers Mihai Brasov

2.000 de euro a costat fântâna realizată într-un sat din judeţul Neamţ FOTO Arh.pers.Mihai Braşov

 

Donatorii români au impresionat

Recent, o fântâna inaugurată de români în Africa a molipsit una dintre televiziunile prezente la eveniment, NBS TV, cea mai importantă televiziune naţională din Uganda, care a anunţat că va construi 2 fântâni.

„Donatorii români au impresionat persoanele influente ale Ugandei. Deja 3 membri ai Parlamentului şi un ministru au construit fântâni în proiectul nostru.  Dacă vrei ca numele tău, al familiei tale, al copiilor tăi să fie inscripţionat pe o fântână, scrie-i lui Mihai. Poţi schimba destine. O fântână costă între 1.600-7.500 euro, în funcţie de sol, zonă, locaţie, teren.

Aş mai lansa provocări, dar mi s-a cam acrit. Cine vrea să facă, poftim metoda, poftim reţeta, poftim dovada. Am săpat şi construit o fântână în Uganda, cu 7.500 euro. Cu bani de pe persoană fizică. Nu-i mult, având în vedere că mai multe sate vor bea apă curată sute de ani de aici încolo. Meritul mult mai mare aparţine lui Mihai Brasov. El a făcut totul, a intermediat, a negociat, a luptat. Eu doar am plătit”, spune antreprenorul din Suceava.

Donează cât poţi

Pentru cei care doresc să facă bine, Ştefan Mandachi îi îndeamnă să facă donaţii pe Fundaţia Umanitară jeni Mandachi. Bănuâii strânsi vor fi folosiţi pentru construirea unei fântâni în Africa, iar în final numele donatorului va fi trecut pe placa de la cişmea.

calarasi fantana in Africa FOTO Faceb/Şt. Mandachi

Fântână din Africa FOTO Facebook/Şt.Mandachi

„Mai avem o soluţie să facem mai multe fântâni la amărâţi: noi strângem bani şi pe Fundaţia Umanitară Jeni Mandachi. Dacă vrei să fii ctitorul unei fântâni în Rwanda, donează cât poţi pe fundaţia noastră cu titlul obligatoriu la plată “FÂNTÂNĂ AFRICA”. Şi mă ocup eu de restul, n-ai nicio bătaie de cap, doar vei vedea direct numele tău pe o fântână din care-şi vor alina setea mii de suflete, timp de mai multe generaţii. Dacă nu vreţi în Africa, sunt multe comunităţi izolate la noi, din România.

Modestia nu ajută în acest context. Tăcerea nu proliferează binele. Faceţi fapte, apoi faceţi maximă gălăgie, nu mai fiţi aşa sfioşi! Să afle toată planeta. Doar aşa veţi “contamina” şi pe alţii să facă bine. Lăudaţi-vă, afirmaţi-vă! Dacă aş fi făcut o fântână pe ascuns ce rezolvam? Nimic!”, spune Ştefan Mandachi.

RO52BTRLRONCRT0496865701 (RON) RO02BTRLEURCRT0496865701 (EUR) La obiectul plăţii scrieţi: FÂNTÂNĂ AFRICA!

Vă recomandăm să citiţi şi:

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Kievul a primit avioane şi piese pentru aeronave. Rusia oferă un nou armistiţiu în Mariupol dacă ucrainenii se predau

Mariupol: Regimentul Azov contraatacă, ruşii folosesc bombardiere strategice

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite