Prognoza meteo: Unde lovesc ninsorile de Crăciun. Când vine gerul şi în ce regiuni se anunţă ploi abundente

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce la munte sărbătorile vin cu ninsoare, în celelalte regiuni se anunţă precipitaţii predominant sub formă de ploaie. În zonele joase de relief din vest, nord şi centru se vor acumula 10...15 l/mp şi izolat 25 l/mp, favorizând topirea stratului de zăpadă/Conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie(ANM),În centrul,  estul şi sudul teritoriului, vor fi condiţii pentru depuneri de polei, care va favoriza formarea de gheţus.

Începând cu 24 decembrie, vremea a intrat într-un proces de răcire ce se va resimţi cu precădere la valorile din cursul nopţii, regimul termic devenind apropiat de cel normal în această perioadă din an în jumătatea de nord, dar menţinându-se peste cel mediu climatologic în rest. Vremea va fi în general închisă, însă valorile termice, mai ridicate decât în nopţile precedente, se vor situa cu mult peste cele normale la această dată. Vor fi precipitaţii pe arii extinse şi în general moderate cantitativ în vest, în centru şi în nord şi cu caracter local şi slabe în restul teritoriului.

Acestea vor fi predominant sub formă de ploaie în zonele joase de relief, iar la munte vor fi mixte la altitudini în general sub 1500 m şi ninsoare la altitudini mari. În special în zona Carpaţilor Occidentali şi Orientali cantităţile de apă vor depăşi izolat 15...20 l/mp. Pe arii restrânse vor fi depuneri de polei şi se va forma gheţuş. În zona montană înaltă vântul va sufla tare, cu rafale de peste 80...90 km/h, viscolind ninsoarea şi diminuând semnificativ vizibilitatea, iar în masivele din nord-vestul ţării stratul de zăpadă nou depus va fi consistent; în celelalte zone vântul va fi în general moderat, trecător cu unele intensificări. Temperaturile minime se vor încadra între 0 şi 7 grade. Trecător se va semnala ceaţă.

Înnorări în majoriotatea regiunilor

Pe parcursul zilei de 25 decembrie vor fi înnorări în majoritatea zonelor, precipitaţiile se vor semnala pe arii extinse, iar cantităţile de apă vor fi local mai însemnate în special la munte şi în sud-vest. Va ninge în zona montană, iar în regiunile din nordul şi centrul ţării treptat vor predomina ninsorile. În restul teritoriului vor fi mai ales ploi. În a doua parte a intervalului precipitaţiile vor fi în diminuare şi restrângere semnificativă. Izolat vor fi condiţii de polei, iar pe timpul nopţii local se va forma gheţuş. Vântul va avea intensificări la munte, cu viteze de peste 80...90 km/h pe creste unde va fi viscol, dar temporar, la cote mai reduse, şi în celelalte zone. Temperaturile maxime se vor încadra între 0 şi 8 grade, iar cele minime în general între -7 şi 2 grade.

În următoarele zile, conform ANM, în vestul, nordul şi centrul ţării, precum şi la munte, vor fi înnorări persistente şi local ninsori slabe, îndeosebi spre seară şi noaptea. În restul teritoriului, cerul va fi variabil cu înnorări trecătoare şi precipitaţii slabe, pe arii restrânse, cel mai probabil în sud-sud-est, la începutul intervalului. Vântul va continua să prezinte intensificări la munte, cu viteze mai mari în zona înaltă, spulberând zăpada, la cote mai reduse şi în est şi în sud-est, iar în celelalte regiuni va sufla slab şi moderat. Temperatura aerului, în scădere, va avea valori maxime cuprinse între -4 şi 4 grade şi minime, în general, între -8 şi -2 grade.

În perioada 27 decembrie-30 decembrie, regimul termic va fi caracterizat de valori apropiate de cele climatologic specifice perioadei. Cel mai probabil, în jumătatea de nord a ţării şi la munte, local şi temporar vor cădea precipitaţii.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite