Prognoza meteo: Un val de frig loveşte România. Unde sunt aşteptate ninsori

0
0

Vremea se încălzeşte uşor în următoarele zile, însă la sfârşitul săptămânii se anunţă o răcire accentuată. La munte sunt aşteptate lapoviţe şi ninsori. Conform prognozei Administraţiei aţionale de Meteorologie(ANM), valabilă până pe 8 noiembrie, în ultima decadă a lunii octombrie vom avea parte de vreme plăcută. Din 30 octombrie se întoarce vremea rea.

Marţi, 27 octombrie, conform meteorologilor, vremea se va încălzi uşor. În regiunile estice, înnorările vor fi în general persistente şi pe alocuri va ploua slab. În sudul teritoriului şi parţial în centru, nebulozitate de nivel jos, asociată izolat cu burniţă, se va forma la începutul zilei şi noaptea, iar în restul zonelor cerul va fi variabil.

Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări în sudul Banatului şi pe crestele montane. Temperaturile maxime se vor încadra între 16 şi 22 de grade, iar cele minime vor fi cuprinse între 3...4 grade în depresiunile intramontane şi 13...15 grade pe litoral. Dimineaţa şi noaptea, pe alocuri va fi ceaţă.

Şi la Bucureşti, marţi, vremea se va încălzi uşor. În primele ore ale zilei şi noaptea, va fi nebulozitate de nivel jos şi condiţii de ceaţă, iar în restul intervalului cerul va fi variabil. Vântul va sufla în general slab. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 20 de grade, iar cea minimă va fi de 9...10 grade.

Prognoza ANM pentru fiecare regiune până pe 8 noiembrie:

Precipitaţii în Banat

Primele zile ale intervalului vor fi caracterizate de o vreme mai caldă decât în mod obişnuit în ultima decadă a lunii octombrie, cu o medie a valorilor diurne de 17...20 de grade şi a celor nocturne de 6...9 grade, dar scăderea temperaturilor din intervalul 30 octombrie - 02 noiembrie va determina un regim apropiat de cel climatologic specific, cu maxime de 12...14 grade şi minime de 3...6 grade, mediat regional. Alternanţe termice sunt estimate şi pentru cea de-a doua săptămână, de la valori peste mediile multianuale la începutul acesteia spre o vreme normală, posibil chiar rece spre finalul perioadei de referinţă.

Va ploua local în perioada 29-31 octombrie, iar probablitatea de ploaie va fi relativ ridicată şi în cea de-a doua săptămână a intervalului de prognoză.

Neobişnuit de cald în Crişana

O vreme mai caldă decât în mod obişnuit în ultima decadă a lunii octombrie va caracteriza primele zile ale intervalului, astfel că media maximelor va fi de 17...20 de grade, iar a minimelor de 6...9 grade. Ulterior, în perioada 30 octombrie - 02 noiembrie, răcirea accentuată a vremii va determina un regim apropiat de cel climatologic specific, cu maxime de 12...14 grade şi minime de 2...6 grade, mediat regional. Alternanţe termice sunt estimate şi pentru cea de-a doua săptămână, de la valori peste mediile multianuale la începutul acesteia spre o vreme normală, posibil chiar rece spre finalul perioadei de referinţă.

Va ploua local în perioada 29-31 octombrie, iar probablitatea de ploaie va fi relativ ridicată şi pe parcursul celei de-a doua săptămâni a intervalului de referinţă.

Variaţii termice în Transilvania

Până în data de 30 octombrie, temperaturile se vor menţine mai ridicate decât cele specifice la sfârşit de octombrie, cu medii ale maximelor de 14...19 grade şi ale minimelor de 5...8 grade. Va urma o răcire accentuată, în perioada 31 octombrie – 02 noiembrie, determinând un regim termic apropiat de cel normal, respectiv 9...12 grade ziua şi 0...5 grade noaptea, mediat regional. Variaţii termice sunt estimate şi pentru a doua săptămână de prognoză, dar temperaturile vor fi în general în jurul celor climatologic specifice începutului de noiembrie.

Ploi locale se vor semnala în jurul datei de 30 octombrie, iar probabilitatea de ploaie va fi relativ ridicată şi în primele zile din cea de-a doua săptămână de prognoză.

Maxime de 20 de grade în Maramureş

Primele zile ale intervalului vor fi caracterizate de o vreme mult mai caldă decât în mod obişnuit în ultima decadă a lunii octombrie, cu o medie a valorilor diurne de 18...20 de grade şi a celor nocturne de 7...9 grade, dar scăderea temperaturilor din intervalul 30 octombrie - 02 noiembrie va determina un regim apropiat de cel climatologic specific, cu maxime de 12...13 grade şi minime de 3...5 grade, mediat regional. Alternanţe termice sunt estimate şi pentru cea de-a doua săptămână, de la valori posibil peste mediile multianuale la începutul acesteia spre o vreme mai rece spre finalul perioadei de referinţă.

Ploile vor fi mai frecvente în perioada 29-31 octombrie, iar probablitatea de ploaie va fi relativ ridicată şi la începutul celei de-a doua săptămâni a intervalului de prognoză.

Minime de 3 grade în Moldova

Până în data de 30 octombrie, temperaturile se vor menţine mult mai ridicate decât cele specifice la sfârşit de octombrie (medii ale maximelor de 14...19 grade şi ale minimelor de 7...11 grade). Va urma o răcire accentuată, în perioada 31 octombrie - 02 noiembrie, determinând un regim termic apropiat de cel normal, respectiv 10...13 grade ziua şi 3...5 grade noaptea, mediat regional. Variaţii termice sunt estimate şi pentru a doua săptămână de prognoză, dar temperaturile vor fi în general în jurul celor climatologic specifice începutului de noiembrie.

Ploi mai frecvente vor fi în jurul datei de 30 octombrie, iar în celelalte zile din interval va ploua în general slab şi doar cu caracter local.

Frig pe litoral

Până în data de 30 octombrie, valorile termice se vor menţine mult mai ridicate decât cele obişnuite, cu maxime de 18...20 de grade şi minime de 10...14 grade, mediat regional.

Apoi vremea se va răci accentuat, determinând un regim termic uşor sub cel normal, în medie cu 10...13 grade ziua şi 4...6 grade noaptea. A doua săptămână de prognoză va debuta cu o încălzire uşoară a vremii, iar estimările indică valori termice în general în jurul mediilor multianuale până la sfârşitul intervalului de referinţă.

Probabilitatea de ploaie va fi mai ridicată la începutul intervalului şi în jurul datei de 29 octombrie.

Deosebit de rece în Muntenia

Până în data de 30 octombrie, valorile termice se vor menţine mult mai ridicate decât cele normale, cu maxime de 17...20 de grade şi minime de 8...10 grade, mediat regional. Apoi vremea se va răci, determinând un regim termic apropiat şi chiar uşor sub de cel climatologic specific perioadei din an, în medie cu 12...14 grade ziua şi 2...5 grade noaptea. A doua săptămână de prognoză va debuta cu o încălzire uşoară a vremii, iar estimările indică valori termice în general în jurul mediilor multianuale până la sfârşitul intervalului de referinţă.

Se vor semnala pe alocuri ploi slabe, temporare.

Maxime de 15 grade în Oltenia

O vreme mai caldă decât în mod obişnuit în ultima decadă a lunii octombrie va caracteriza prima parte a intervalului, astfel că media maximelor va fi de 18...20 de grade, iar a minimelor de 7...10 grade. Ulterior, în intervalul 31 octombrie - 02 noiembrie, răcirea treptată a vremii va determina un regim în general apropiat de cel climatologic specific, cu maxime de 13...15 grade şi minime de 3...5 grade, mediat regional. Alternanţe termice sunt estimate şi pentru cea de-a doua săptămână, de la valori peste mediile multianuale la

începutul acesteia spre o vreme normală spre finalul perioadei de referinţă. Probabilitatea de ploaie va fi relativ redusă pe tot parcursul intervalului de referinţă.

Valori sub pragul de îngheţ la munte

Intervalul va debuta cu vreme mai caldă decât ar fi normal, cu maxime în medie de 8...14 grade şi minime pozitive în cea mai mare parte a zonei montane. Din 30 octombrie însă, răcirea vremii va fi accentuată, astfel că temperaturile vor deveni apropiate sau chiar mai scăzute decât mediile multianuale, cu 2...6 grade ziua şi valori sub pragul de îngheţ noaptea. Estimările pentru cea de-a doua săptămână indică un regim termic în jurul celui climatologic specific la începutul lunii noiembrie.

Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi mai ridicată între 30 octombrie - 02 noiembrie, perioadă când la altitudini mari vor fi şi ninsori sau lapoviţă.

Vă mai recomandăm şi:

Am putea trăi cu ameninţarea COVID-19 la fel ca pe timpul gripei spaniole - STUDIU

Lecţia de viaţă a unui tânăr cu picioarele amputate, devenit caiacist de top

Mai multe - Călăraşi

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite