Prognoza meteo: Un ciclon periculos traversează România. Unde se anunţă vreme de coşmar, cât de mult va ploua

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vremea de coşmar continuă. Ploile torenţiale vor pune stăpânire pe toate regiunile în următoarele zile. Specialiştii avertizează că un ciclon va traversa România, provocând fenomene meteo periculoase.

România este traversată de un nucleu ciclonic ce se roteşte asemenea unei turbine. Vom avea parte de ploi cu caracter torenţial, însoţite de vijelii, descărcări electrice şi, pe alocuri, căderi de grindină.

Avertizarea meteo de cod portocaliu a fost emisă sâmbătă dimineaţă, la ora 10.00 şi rămâne valabilă până duminică, 02 iunie, la ora 06.00. Fenomenele extreme vizează aproape de jumătate din teritoriul ţării, cantităţile de apă putând ajunge, pe arii restrânse, până la 60-70 l/mp.  Se vor semnala descărcări electrice, intensificări ale vântului şi, posibil, grindină de medii şi mari dimensiuni.

„Ne aşteptăm la ploi în toate regiunile ţării. Ne aflăm sub influenţa unui nucleu ciclonic ale cărui sisteme frontale vor traversa teritoriul ţării. Mai multe sisteme frontale vor determina ploi în toate zonele joase pt că la munte vor fi precipitaţii mixte. Aceste ploi vor fi sub formă de averse şi vor determina cantităţi mai însemnate de apă ce vor depăşi în intervale de 24 de ore 40-50 l/m pătrat” , a declarat Alina Şerban, meteorolog ANM, citată de Realitatea TV.

Nu este pentru prima dată când avem parte de un astfel de fenomen meterologic. În prima parte a lunii, România, alături de o bună parte din statele europene au fost traversate de un ciclon tropical, ce a provocat căderi de grindină şi chiar ninsori, în ciuda primăverii calendaristice. 

Vârtejul uriaş de la Drajna

Pe 30 aprilie, în Bărăgan, o tornadă puternică a făcut prăpăd. O tornadă înspăimântătoare a lovit localitatea Drajna, în timpul unei furtuni care a spulberat Bărăganul. Un autocar cu 40 de oameni la bord a fost răsturnat de vijelie, opt oameni fiind răniţi. Acoperişurile a 22 case au fost smulse de furtună, zeci de copaci au fost puşi la pământ, iar peste 400 de oameni au rămas fără curent electric.

În satul Constantin Brâncoveanu, cel mai afectat de furia naturii dezlănţuite, 15 case au rămas fără acoperişuri. Oamenii s-au mutat la rude ori şi-au făcut acoperişuri provizorii până când îşi vor repara casele. 

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite