Prognoza meteo: ce se anunţă la iarnă. Cum va fi vremea de sărbători, când loveşte gerul cumplit şi unde vine viscolul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ne aşteaptă o iarnă blândă, însă cu episoade de viscol şi ger cumplit. Aceasta este concluzia specialiştilor în meteorologie care spun că, deocamdată, prognozele, actuale nu indică faptul că vom avea o iarnă grea.

Conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie(ANM), în decembrie, temperaturile medii vor fi de 2-3 grade Celsius, puţin mai ridicate în sudul ţării, în timp ce precipitaţiile ar putea fi mai abundente decât în mod normal în acea lună. În ianuarie aşteptăm vreme puţin mai rece decât în mod normal şi precipitaţii peste medie în nordul, vestul şi centrul ţării.

În decembrie, precipitaţii din belşug

În decembrie, temperatura aerului va avea valori medii lunare apropiate de norma în cea mai mare parte a ţării, posibil mai ridicate, local, în sud şi sud-est. Precipitaţiile lunare vor fi în general peste normele climatologice, exceptând local vestul, nord - vestul şi sudul ţării, unde acestea vor fi apropiate de medii.

În luna decembrie, temperatura aerului va avea valori medii lunare apropiate de normă, în cea mai mare parte a ţării, posibil mai ridicate, local, în sud şi în sud-est. Potrivit măsurătorilor de specialitate, media multianuală lunară pentru luna decembrie este de -0,8 grade Celsius, luându-se în considerare parametrii monitorizaţi în intervalul 1981-2010. Sunt aşteptate valori medii de temperatură de până la 3 grade Celsius în Dobrogea, respectiv de până la două grade Celsius, în Banat.

Precipitaţiile lunare vor fi, în general, peste normele climatologice, cu excepţia zonelor locale din vestul, nord-vestul şi sudul ţării, unde acestea vor fi apropiate de medii. Media multianuală a precipitaţiilor este stabilită la 44,8 litri/metru pătrat pentru luna decembrie. Cele mai mari cantităţi de precipitaţii sunt estimate în Maramureş (până la 92 l/mp), Oltenia (până la 87 l/mp), Crişana şi Banat (până la 70 l/mp).

Frig în Maramureş, în ianuarie

Temperaturile medii lunare ale aerului vor fi apropiate de normalul perioadei în sudul, sud-estul şi local vestul teritoriului, iar în rest se vor putea situa sub media climatologică. Cantităţile totale de precipitaţi, în ianuarie 2017, vor fi apropiate de norme local în est şi sud - est şi se vor situa, în general, peste media climatologică în restul ţării.

Vremea în ianuarie 2017 va fi apropiată de normalul perioadei în sudul, sud-estul şi, local, în vestul teritoriului, iar în rest temperaturile se vor putea situa sub media climatologică. Cele mai scăzute temperaturi medii se vor înregistra în zona Transilvaniei (între—7 grade şi—1 grad) şi Moldovei (între—6 grade şi—1 grad), iar valori termice medii mai ridicate se vor consemna în Dobrogea, respectiv între—1 grad şi două grade Celsius.
Cantităţile totale de precipitaţii vor fi apropiate de norme local în est şi sud-est, şi se vor situa, în general, peste media climatologică în restul ţării, stabilită la 33,6 l/mp. Cele mai mari cantităţi de precipitaţii se vor consemna în Maramureş (până la 74 l/mp), Oltenia (57 l/mp), Banat şi Crişana (până la 54 l/mp) şi Transilvania (49 l/mp).

Două grade în Dobrogea, în februarie

Conform ANM, valorile medii lunare ale temperaturii aerului, în februarie 2017, vor fi apropiate de normă în cea mai mare parte a ţării. Cantităţile totale de precipitaţii vor avea o tendinţă spre excedent în vestul şi centrul ţării, iar în celelalte regiuni vor fi apropiate de normele climatologice.

În luna februarie, valorile medii lunare ale temperaturii aerului vor fi apropiate de normă în cea mai mare parte a ţării. Media valorilor termice pentru luna februarie se situează la—1 grad Celsius. Temperaturile medii vor fi cuprinse între—5 grade şi zero grade Celsius, în Transilvania şi Moldova. În acelaşi timp, valori pozitive, de până la două grade Celsius, se vor consemna în Dobrogea, Banat şi Oltenia.

Cantităţile totale de precipitaţii vor avea o tendinţă spre excedent în vestul şi centrul ţării, iar în celelalte regiuni vor fi apropiate de normele climatologice, stabilite prin măsurători de specialitate, la 31,6 l/mp. În zona Maramureşului, cantităţile medii de precipitaţii ar putea ajunge la 57 l/mp, în Oltenia la 55 l/mp, iar în Banat şi Crişana la 50 l/mp. Totodată, în Dobrogea cantităţile de precipitaţii sunt estimate între între 13 şi 26 l/mp, iar în Muntenia între 20 şi 29 l/mp.

Vor fi şi zile cu minus 35 de grade

Actualele prognoze meteo indică faptul că România nu va avea o iarnă grea, a declarat directorul general al ANM, Ion Sandu. "Pot fi perioade în cursul lunilor decembrie, ianuarie sau februarie cu temperaturi scăzute, însă prognozele actuale nu indică faptul că vom avea o iarnă grea", a precizat Sandu. Potrivit acestuia, în luna noiembrie temperaturile medii vor oscila între 2 şi minus 2 grade, în decembrie valoare climatologică normală va fi de minus 0,6 grade şi în ianuarie de minus 3,1 grade.
"Vreau să precizez că, fiind vorba de prognoză pe termen lung, nu este exclus ca într-o perioadă de mai multe zile să existe şi temperaturi de minus 35 de grade. Noi nu spunem că nu va fi viscol sau zile cu temperaturi de minus 30 de grade. Ştim doar că prognozele pe care le avem la ora actuală conţin informaţii prin care să nu speriem lumea", a spus directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, citat de Agerpres.

Vă recomandăm şi:

Avertizare de vreme rea. Trei zile de ploi, temperaturi scăzute şi ninsori la munte

Prognoza meteo: vine un nou val de aer polar. Cât de frig se face, unde lovesc ploile, când se anunţă brumă şi ninsori

Prognoza meteo: vreme de coşmar, cât de frig se face. Ce vreme se anunţă până la sfârşitul toamnei, unde va fi cel mai cald

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite