Povestea tinerei care a deschis ateliere creative pentru oamenii cu job-uri solicitante: arta plastică poate fi practicată în orice anotimp

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ateliere creative pentru că oamenii au nevoie de relaxare. Acesta este conceptul după care s-a ghidat o tânără din Bucureşti, de profesie economist, care a pus bazele unei afaceri, tot mai căutate de clienţi. Oamenii vin la cursuri de pictură, muzică, modelaj, arts&crafts şi design vestimentar/de interior, dar şi de limbi străine, organizate gratuit pentru pensionari.

 “Ca adulţi ne lăsăm „răpiţi” de responsabilităţi şi uităm să investim timp în pasiunile noastre, să avem hobby-uri, să ne hrănim sufletul, să ne menţinem vie creativitatea şi să ne folosim imaginaţia. Un aport în dezvoltarea conceptului l-au avut chiar participanţii la cursuri care au venit cu idei pe care le-au văzut în afara ţării sau pe internet şi la care şi-au dorit să participe”, povesteşte Carmen Stancu, de 29 de ani, din Bucureşti. Tânăra a creat brand-ul Art & Hobby Studio, primul curs de pictură fiind organizat în urmă cu 5 ani în ceainăria pe care o deţinea.

„La momentul respectiv căutam diverse activităţi care să umple localul în zilele cu mai puţini clienţi. A urmat o creştere constantă a numărului de participanţi, am diversificat programa, am început colaborări cu mai mulţi profesori şi am creat brand-ul Art & Hobby Studio. Între timp am schimbat vreo 3 locaţii. Momentan ne găsiţi pe strada Occidentului, nr. 33, sector 1, Bucuresti (zona Piaţa Victoriei)”, spune Carmen Stancu. Atraşi de activităţile relaxante care sunt în program, dornici de socializare şi de petrecerea timpului liber cât mai plăcut, zeci de clienţi vin săptămânal la cursuri. Peste 80 de persoane participă săptămânal la cursuri interactive, unde voia-bună şi relaxarea sunt cuvintele de ordine.

image

Fiecare pleacă acasă cu lucrarea

Un alt argument care a contribuit la dezvoltarea acestei afaceri a fost dorinţa lui Carmen Stancu de a ajuta alţi oameni să se exprime prin artă. Chiar ea mărturiseşte că nu ştie să picteze şi să deseneze şi s-a gândit la o variantă unde oamenii să se dezvolte, fără să le fie teamă că se fac de râs, că nu au experienţă.

image

„Am crescut în mediul rural unde la şcoala nu se punea accent pe materii precum Muzica sau Arta Plastică. Acest lucru m-a determinat să organizez cursuri şi ateliere pentru adulţi în primul rând... ideea că mai sunt persoane ca mine care şi-ar fi dorit să studieze dar nu au avut ocazia şi acum o pot face într-un mediu relaxant fără presiunea notelor sau a evaluărilor. spune Carmen Stancu.

image

Arta plastică poate fi practicată în orice anotimp... fie că este iarna şi oamenii se retrag în studioul călduros şi colorat, fie ca este vară şi stăm afară şi ne bucurăm de aer. O activitate creativă te ajuta indiferent de domeniul în care lucrezi stimulându-ţi imaginaţia. Ai satisfacţia de a pleca acasă cu lucrări realizate chiar de tine (tablouri, obiecte vestimentare personalizate, obiecte de design etc) pe care le poţi păstra sau le poţi oferi cadou celor dragi. Poţi să vii singur la cursuri. Avem multe cazuri de persoane care stau de puţin timp în Bucuresti sau care vin pe perioada determinată... nu cunosc pe nimeni, dar vor să socializeze şi vin la cursurile noastre unde găsesc persoane cu pasiuni şi subiecte de discuţie comune”, spune Carmen Stancu. 

De sărbători, cei mai mulţi clienţi

Începutul a fost unul dificil, pentru că a pornit de la zero, iar oamenii era reticenţi, gândindu-se că nu se pot descurca. Acum are solicitări din ce în ce mai numeroase. Cele mai căutate ateliere sunt cele cu tematică specifică de Paşte, Crăciun, Halloween, 1-8 Martie etc. În restul anului sunt promovate cursurile pentru începători/intermediari: desen, pictura, modelaj, arts&crafts şi design vestimentar/de interior.

image

În programă există ateliere care se desfăşoară sub forma unei singure şedinţe (de exemplu la atelierul de pictat tricouri participantii vin, învaţa sa picteze un tricou pe care îl iau acasă) care costă între 65-100 lei şi cursuri care se desfăşoară pe parcursul a 4-16 şedinţe cu un preţ de 50-70 lei/sedinţa. Cursurile sunt susţinute de absolventi ai diverselor secţii a Universităţii Naţionale de Artă: grafică, modelaj, pictură sau artă decorativă.

image

“Sunt norocoasă să am o echipă de profesori dedicaţi şi talentaţi pe care participanţii îi îndrăgesc şi fără de care sunt conştientă că Art & Hobby Studio nu ar fi existat. Mi-am dorit foarte mult să le ofer cât mai multor persoane şansa să participe la cursuri, prin urmare, în prezent, oferim reduceri de 50% elevilor, studenţilor şi pensionarilor şi mai avem şi activităţi gratuite (în limita posibilităţilor), precum cursuri de limba engleză pentru pensionari (susţinute de un voluntar pesionar), un workshop de dezvoltare personală ce are loc o dată la 3 săptămâni într-o cafenea din Bucuresti şi diverse ateliere în centre pentru copii defavorizaţi”, povesteşte tânăra. 

Organizează evenimente private

În afară de cursurile şi atelierele organizate în studio, există solicitări şi pentru a organiza evenimente private. De exemplu persoane care au participat la cursuri vor o ieşire deosebită alături de colegii de muncă, iar Art & Hobby Studio le organizează o activitate creativă personalizată. La fel şi în cazul petrecerilor aniversare, programul şcoala altfel, teambuilding-uri etc. Avem o programă destul de diversificată de cursuri de desen în grafit, cărbune, pastel cretat, pastel uleios, tuş, cursuri de pictură în acuarelă, tempera, acril, ulei, workshop-uri de dezvoltare personală, cursuri de design vestimentar/interior şi ateliere creative”, explică tânăra.

Elevii şi studenţii fac pregătire pentru admitere

Cursurile se adresează tuturor persoanelor care doresc o activitate relaxantă şi creativă în timpul liber. “Avem participanţi de la 4 ani (la cursurile pentru copii) până la 75-80 de ani. Majoritatea se încadrează în vârsta de 30-35 de ani. Sunt persoane care au job-uri foarte solicitante şi simt nevoia unei astfel de activităţi recreative. De asemenea mai avem şi elevi/studenţi care vor să urmeze o carieră în domeniu şi fac pregătire la noi pentru admiterea la liceu/facultate”, explică tânăra.

image

Două grupe de copii

Toate activităţile studioului promovate pe site-ul www.artandhobbystudio.ro , distribuite pe pagina de facebook https://www.facebook.com/artandhobbystudio/ şi instagram https://www.instagram.com/artandhobbystudio/. Momentan încă promovez conceptul, mai durează până activitatea va deveni la fel de profitabilă ca afaceri din alte domenii mai cunoscute publicului, dar în mod evident se simte o evoluţie care mă determin să merg mai departe cu acelaşi entuziasm şi pasiune. Avem doar două cursuri pentru copii organizate în studio. Am pornit acest proiect special pentru adulţi, ştiind că sunt destule firme care organizează cursuri pentru copii şi considerând că adulţii au nevoie la fel de tare de activităţi creative. La insistenţele părinţilor care participau la cursuri şi îşi doreau la fel şi pentru copiii lor am format şi doua cursuri pentru copii: grupa 4-7 ani şi grupa 8-12 ani”, spune Carmen Stancu.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite