Moșii de toamnă, ziua când se face pomenirea răposaților. Ce e interzis să faci pe 5 noiembrie

0
Publicat:

În acest an, pe 5 noiembrie, Biserica Ortodoxă face pomenirea celor răposați, cunoscută și sub denumirea de Moșii de toamnă. La Moșii de toamnă au loc slujbe în biserici şi se împart pachete cu mâncare.

Moșii de toamnă prăznuiți pe 5 noiembrie FOTO crestinortodox.ro
Moșii de toamnă prăznuiți pe 5 noiembrie FOTO crestinortodox.ro

În plus, se aprind lumânări care semnifică atât lumina credinţei, dar şi a faptelor bune ale celui comemorat. În tradiția populară se spune că astăzi e bine să fim împăcaţi cu toţi oamenii, să fim îmbrăcaţi curat, iar femeile să aibă capul acoperit.

De asemenea, în această zi nu se spală haine  și nici nu se fac alte munci. La biserică se citeşte sfânta Liturghie şi slujba parastasului şi sunt pomeniţi adormiţii, după care oamenii merg acasă şi la morminte şi împart pachete cu alimente.

Există credinţa că la Moșii de toamnă sufletele răposaților coboară pe pământ, de aceea se împarte mâncare gătită. Gospodinele pregătesc sarmale, prepară cele mai bune deserturi, alături de o cană de vin din noua recoltă.

Ca și la Moşii de vară, şi la cei de toamnă se respectă datinile populare. În această perioadă se spune că nu e bine să circuli noaptea, pentru că sufletele morţilor colindă neîncetat. Cel mai periculos este să mergi în noaptea din Ajun şi de Moși, când sufletele se întorc la mormite şi aşteaptă să meargă la cer.

Ce se duce la biserică

Conform teologilor, Sfinţii Părinţi au rânduit ca sâmbăta să se facă pomenirea celor adormiţi.

„În tradiţia ortodoxă, în ziua praznicului se aduc la biserică, pentru a fi sfinţite, coliva, prescura şi o sticlă de vin. De asemenea, se sfinţesc pachete cu alimente pe care rudele celor adormiţi le împart după slujba de pomenire. Noi, ortodocşii, ne rugăm pentru ca sufletul celui adormit să ajungă la Judecata universală într-o stare mai bună decât aceea în care s-a despărţit de trup”, spune părintele Paul Tudorache, preot în parohia "Sfânta Cuvioasă Parascheva" din Călăraşi.

Tradiţia creştină spune că ofrandele pentru sufletul celor adormiţi au putere de mijlocire pe lângă Dumnezeu pentru iertarea păcatelor săvârşite de către ei, cu gândul sau cu fapta. În amintirea celor adormiţi, urmaşii merg la cimitir pentru a le curăţa mormintele şi a le aşeza flori şi lumânări aprinse la căpătâi.

Liturghia, cea mai importantă slujbă

Simion Florea Marian menţiona în lucrarea „Trilogia vieții", "că pe tot parcursul anului, în spaţiul românesc există 20 de zile de Moşi". Cuvântul „moşi" vine de la „strămoşi", şi se referă la persoanele trecute la cele veşnice.

Acelaşi lucru îl explică şi pr.lect.dr. Marian Mihai, care spune că cel mai important lucru pe care îl putem facem pentru răposați este slujba Sfintei Liturghii.

La fiecare Sfântă Liturghie preotul când iese cu Cinstitele Daruri în mijlocul bisericii pomeneşte pe strămoşi, moşi, părinţi, fraţi şi surori şi pe toţi cei adormiţi din neamul nostru. Conştientizăm şi ştim că atunci când plecăm din lumea aceasta nu facem altceva decât să ne adăugăm la neamul nostru, la cei care au plecat din lumea aceasta. Din această cauză amintim despre cei care fac parte din seminţia noastră, ne gândim la ei, îi pomenim şi cel mai important lucru pe care îl putem face este să săvârşim Sfânta Liturghie pentru ei”.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite