Lucrezia Borgia, femeia fatală şi arma ei secretă: inelul cu otravă din care picura în cupele amanţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucrezia Borgia,portret de Bartolomeo Veneto Foto:wikipedia
Lucrezia Borgia,portret de Bartolomeo Veneto Foto:wikipedia

Viaţa fiicei Papei Alexandru al VI-lea a creat multe controverse printre istorici. Unii o consideră doar o victimă a capilor familiei sale, alţii o criminală feroce, ca fratele ei, Cesare, şi tatăl lor, Papa Alexandru al VI-lea.

Cu siguranţă, Lucrezia, rodul iubirii dintre Papa Alexandru al VI-lea şi amanta lui, contesa Vannozza dei Cattanei, era socotită o femeie frumoasă.
Născută pe 18 aprilie 1480, într-o familie nobiliară de origine spaniolă, ca vlăstar al cardinalului Rodrigo Borgia (viitorul Papă Alexandru al VI-lea) şi al metresei sale, Vanozza dei Cattanei, adolescenta de numai 13 ani se vede implicată într-o afacere politică şi maritată cu Giovanni Sforza, în vârstă de 26 de ani. Ceremonia a fost organizată de amanta Papei, care a invitat toate curtezanele Romei, cu tot cu “peştii” şi amanţii lor celebri.
Astfel, ea devine o marionetă în mâinile tatălui şi fratelui său, Cesare, care îi găseau soţi şi o divorţau după interesele lor.

Mai mult decât atât, o făceau părtaşă la crimele lor. Se spune că Lucrezia ar fi avut un inel cu un lăcaş pentru otravă, din care picura în cupele cardinalilor “non grata” la banchetele organizate de Papa Alexandru al VI-lea şi Cesare.

Căsătorii şi divorţuri aranjate

La scurt timp de la prima căsătorie, pentru că Giovanni Sforza nu mai era util, Papei şi lui Cesare, aceştia au plănuit să scape de el, astfel că Lucrezia trebuia să divorţeze.
Desfacerea căsătoriei chiar de către tatăl Lucreziei s-au făcut doar după ce Sforza a fost sfătuit să inventeze un motiv bine întemeiat. Astfel, Giovanni a semnat o declaraţie conform căreia era impotent şi deci, căsătoria nu a fost consumată. Giovanni a fost răsplătit din plin, primind zestrea Lucreziei.

În spatele acestei înscenări, notează historia.ro, se ascundea, de fapt, o nouă căsătorie.  Opinia publică şi multe alte familii nobiliare începeau să urască familia Borgia pentru maşinaţiunile la care se pretau. Erau notorii lupta pentru favoruri între fraţii Lucreziei, Cesare şi Juan (Giovanni) şi Gioffre şi intrigile lor politico-amoroase. Aşa se face că ipoteticii iubiţi ai Lucreziei au fost pe rând găsiţi morţi, iar tânăra femeie era inclusă în cercul suspecţilor.

Pretendenţii, ucişi rând pe rând

La fel s-a întâmplat şi la a doua căsătorie în interes, cu Alfonso de Aragon, prinţ de Neapole. Faptul că înainte de căsătorie ea a născut un băiat din flori a fost ascuns opiniei publice, iar unul dintre pretendenţii ei a fost ucis, probabil, de Cesare. La fel s-a întâmplat şi cu acest nou soţ, care a fost omorât în condiţii dubioase, când între Roma şi Neapole au intervenit divergenţe. Retrasă la o mânăstire, Lucrezia rămâne iar însărcinată cu un necunoscut, care ulterior a fost şi el ucis.

După al treilea mariaj, devenind Ducesa de Ferrara prin căsătoria cu Alfonso d’Este, femeia de 30 de ani dă naştere la patru copii, iar în timpul acestei căsnicii au fost identificaţi cel puţin trei amanţi. În urma celor trei căsătorii impuse, ea a născut şase copii, şi încă unul din flori. Lucrezia Borgia a murit înainte de a împlini 39 de ani, pe 24 iunie 1519, din cauza unei sarcini nefericite.


Vă recomandăm şi:

Uimitoarele secrete ale lui Casanova. Cine a fost în realitate amantul desfrânat din istorie

Devoratoarea de amanţi, cea mai de temut asasină şi macabrul ei secret. Cum a ucis din plăcere „Văduva Neagră“ 35 de bărbaţi care i-au trecut prin pat

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite