INHGA: Debitul Dunării, peste mediile multianuale în ianuarie şi martie

0
0

Debitul maxim al fluviului Dunărea se va situa peste mediile multianuale în lunile ianuarie şi martie şi sub medie în luna februarie, în timp ce regimul hidrologic pe râurile interioare va fi, în general, la valori cuprinse între 30 şi 80% din mediile lunare, reiese din prognoza realizată de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) pentru primele trei luni ale acestui an.

În ceea ce priveşte fluviul Dunărea la intrarea în ţară (pe secţiunea Baziaş), debitul maxim estimat pentru luna ianuarie este de 6.300 metri cubi/secundă (mc/s), faţă de valoarea medie multianuală de 4.950 mc/s, iar cel minim de 3.000 mc/s, relevă prognoza de specialitate. De asemenea, pentru luna februarie, debitul maxim al Dunării este estimat la 5.000 mc/s, iar cel minim la 2.500 mc/s, faţă de media lunii respective, de 5.300 mc/s.

Pentru luna martie 2020, debitul de nivel maxim prognozat este de 7.500 mc/s, peste valoarea medie multianuală a perioadei, de 6.700 mc/s, iar cel minim de 3.000 mc/s.

În luna ianuarie 2020, regimul hidrologic se va situa în general la valori cuprinse între 30-50% din mediile multianuale lunare, mai mari (50-80%) pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Olt superior şi mijlociu, Argeş, Ialomiţa, pe cursul Siretului şi pe unii afluenţi ai săi (Trotuş, Bistriţa, Moldova, Suceava) şi pe râurile din Dobrogea. Cele mai mari valori (80-100% din normalele lunare) se vor înregistra pe râurile din bazinul Jiului.

În ultima lună calendaristică de iarnă, regimul hidrologic se va situa în general la valori cuprinse între 30-50% din mediile multianuale lunare, mai mari (50-80%) pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Olt superior, Argeş, Ialomiţa, pe cursul Siretului şi pe unii afluenţi ai săi (Trotuş, Bistriţa, Moldova, Suceava) şi pe râurile din Dobrogea. Cele mai mari valori (80-100% din normalele lunare) se vor înregistra în bazinul Jiului.

Pod de gheaţă şi sloiuri

Hidrologii avertizează că în lunile ianuarie şi februarie 2020 formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri, pod de gheaţă, curgeri de năboi şi sloiuri, blocaje de gheţuri) vor avea extinderi şi intensităţi variabile, mai ales pe râurile din zona de munte din nordul, estul şi centrul ţării, fiind frecvent podul de gheaţă pe râurile mici. În funcţie de evoluţia temperaturilor şi a precipitaţiilor, formaţiunile de gheaţă vor putea produce prin evoluţia lor blocaje de gheţuri pe unele sectoare de râu, care pot determina variaţii semnificative de niveluri, îndeosebi pe unele râuri din bazinele hidrografice: Bistriţa, Olt, Mureş, Vişeu, Iza şi Someş.

În luna martie 2020, regimul hidrologic se va situa în general la valori cuprinse între 50-80% din mediile multianuale lunare, mai mici (30-50%) pe râurile din bazinele hidrografice: Tur, Someş, Crasna, Barcău, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Rm.Sărat, Putna, Bârlad şi Prut.

Călăraşi


Ultimele știri
Cele mai citite