INHGA: Debitul Dunării, în scădere la intrarea în ţară. Pe sectorul Călăraşi-Tulcea, cresc apele

0
0
Debitul Dunării, în creştere la Călăraşi FOTO Adevărul
Debitul Dunării, în creştere la Călăraşi FOTO Adevărul

Debitul Dunării, pe sectorul de intrare în ţară, la Baziaş, va fi în scădere în umătoarele zile, până la valoarea de 3.900 mc/s, cu mult sub mediile multianuale ale lunilor ianuarie şi februarie, arată prognoza hidrologică publicată de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA).

Conform hidrologilor, până în dimineaţa zilei de 2 februarie, debitele fluviului Dunărea, în aval de Porţile de Fier, vor fi în scădere, cu excepţia ultimelor zile din luna ianuarie, când pe sectorul Călăraşi - Tulcea acestea vor fi în creştere.

Pe secţiunea Baziaş, debitul va fi în scădere în următoarele cinci zile, până la valoarea de 3.900 mc/s, apoi staţionar la sfârşitul intervalului, situându-se sub mediile multianuale ale lunilor ianuarie (4.950 mc/s) şi februarie (5.300 mc/s).

În ceea ce priveşte prognoza de medie durată pe râuri, estimările specialiştilor arată că, în intervalul 27 ianuarie, ora 07.00 - 2 februarie, ora 07.00, debitele medii zilnice vor fi în general staţionare, exceptând prima parte a intervalului cursurile mijlocii şi inferioare ale râurilor mari din vestul ţării, unde vor fi în scădere.

De asemenea, sunt posibile creşteri uşoare de debite pe unele râuri mici din vestul şi sudul ţării, din cauza cedării apei din stratul de zăpadă, a precipitaţiilor lichide prognozate şi a propagării. INHGA precizează că formaţiunile de gheaţă vor fi în diminuare, restrângere şi eliminare, mai puţin pe râurile din Moldova, unde se vor menţine fără modificări importante.

Călăraşi


Ultimele știri
Cele mai citite