INHGA: Debitele râurilor, în creştere. Dunărea scade tot mai mult

0
0
Debitul Dunării este tot mai scăzut FOTO Adevărul
Debitul Dunării este tot mai scăzut FOTO Adevărul

Debitele râurilor au fost în creştere datorită precipitaţiilor înregistrate, cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării pe râurile din bazinele: Vedea, bazinul inferior al Oltului, bazinele mijlocii şi inferioare ale Argeşului, Ialomiţei şi Buzăului şi pe râurile din Dobrogea. În schimb, cotele Dunării scad tot mai mult.

Pe celelalte râuri, debitele au fost relativ staţionare, exceptând cursul superior al Prutului, unde au fost în scădere.

Debitele se situează la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare, mai mari (în jurul şi peste normalele lunare) pe cursul superior al Sucevei, pe Moldova, pe cursul superior şi mijlociu al Trotuşului, cursul mijlociu al Siretului şi mai mici (10-30% din mediile multianuale lunare) pe râurile din mai multe bazine hidrografice. Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub cotele de atenţie.

Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 19. – 20 noiembrie a fost staţionar, având valoarea de 2500 m3/s, sub media multianuală a lunii noiembrie (4650 m3/s). În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere.

Călăraşi


Ultimele știri
Cele mai citite