Focar de pestă porcină în complexul de la Dragalina. Peste 20.000 de animale vor fi ucise

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Complexul de la Dragalina aparţine SC Nutricom SA FOTO nutricom.ro
Complexul de la Dragalina aparţine SC Nutricom SA FOTO nutricom.ro

Pesta porcină africană face ravagii în judeţul Călăraşi, Un nou focar a fost confirmat la combinatul din comuna Dragalina. Conform subprefectului de Călăraşi, Mihai Beştea, în exploataţia profesională sunt 20.700 de animale.

Ferma aparţine SC Nutricom SA şi este o exploataţie modernă, cu o capacitate de 25.000 de capete, cu o linie de reproducţie PIC (2.200 de scroafe F1 şi 300 de scroafe bunici - GP) cu un laborator propriu, dotat cu cele mai noi tehnologii de recoltare şi însămânţare artificială.

Din efectivul de capete, lunar se asigura 3.000 de porci în vederea abatorizării. În acest moment, autorităţile sunt în alertă, ferma a fost închisă, urmând a se trece la măsurile legale de ucidere a animalelor. Acest lucru însă a tulburat liniştea localnicilor. Duminică, zeci de persoane au participat la un protest spontan, deoarece nu sunt de accord cu îngroparea animalelor în localitate şi cer un incinerator. Cei din Dragalina susţin că pânză freatică din localitate, de unde se aprovizionează cu apă potabilă localitatea, în lipsa unei reţele de canalizare, este la suprafaţă iar îngroparea porcilor va afecta calitatea apei. Dacă cei peste 20.000 de porci vor fi îngropaţi în comună, oamenii din Dragalina spun că ei vor rămâne fără apă.

”Noi suntem comună inundabilă. Se poate contamina nu numai cu virusul ăsta, ci şi cu alte boli. Noi vrem să fie incineraţi aceşti porci, pentru că este o cantitatea prea mare de animale care vor fi îngropate”, a declarat un oficial din primăria Dragalina, la România Tv.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite