Fermierii, la un pas de faliment. Seceta a pârjolit jumătate din recolta de porumb şi floarea-soarelui în Bărăgan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Recolta de porumb a fost comprimisă Foto:Arhivă Adevărul
Recolta de porumb a fost comprimisă Foto:Arhivă Adevărul

Cel mai prost an agricol pentru fermierii din Bărăgan la porumb şi floarea-soarelui. După ce au tras linie şi au strâns recoltele din câmp, agricultorii spun că nu au acoperit nici măcar cheltuielile. Pârjolul făcut de secetă i-a lăsat cu buzunarele goale.



Producţiile sunt la jumătatea celor din 2014, considerat a fi unul dintre cei mai buni ani agricoli. Recolta de porumb a fost sub aşteptări. Puţin peste 4.000 de kilograme de boabe la hectar este media recoltei în Bărăgan, faţă de 9.400 kg cât s-a obţinut anul trecut.

Chiar şi aşa, Bărăganul este împărţit în două: în zonele în care a plouat, la Lehliu, de exemplu, fermierii au avut ce culege, în timp ce în Lunca Dunării porumbul s-a făcut “praf”. Inundate în primăvară, recoltele au fost arse de seceta din vară, iar plantele au avut de suferit. “Din 2007 nu am mai avut an aşa de prost. Ce să vă spun, e dezastru!. Porumbul şi floarea-soarelui au fost distruse de temperaturile ridicate, dar şi de ploile torenţiale din primăvară”, spun agricultorii. Oamenii se tem de faptul că vor avea pierderi uriaşe în acest an şi că nu-şi vor putea acoperi nici măcar cheltuielile tehnologiceşi ratele la banci.

Când e profitabil

Din zona Gălăţui-Mostiştea, continuând cu DN31 până la Mihai Viteazul a fost compromis tot porumbul. La fel şi pe zona Ciocăneşti-Mănăstirea-Dorobanţu, dar şi Unirea-Jegălia-Borcea”, spune Aurelian Dobre, fermier din Ciocăneşti care are în administrare peste 500 de hectare de teren agricol. Agricultorul spune că o cultură de porumb este foarte costisitoare. Abia la o producţie de peste 7 tone la hectar se recuperează investiţia.

„ Vom ajunge în situaţia de a vinde tot, dacă vremea va fi tot aşa. Veşti bune nu sunt şi dacă ne compromite şi rapiţa pe care am semănat-o la începutul lunii septembrie, e jale”, spune Aurelian Dobre.
Anul trecut, în Bărăgan porumbul şi rapiţa au fost vedetele din câmp. Recoltele neaşteptate au umplut silozurile.  La rapiţă, deşi s-a estimat o producţie excepţională, de 4.500 kg/ha, o ploaie torenţială a „furat” recolta din mâna fermierilor. Chiar şi aşa, s-au strâns peste 2.800 kg/ha. Şi porumbul a adus satisfacţii uriaşe, peste 9.400 kg/ha au recoltat agricultorii din Bărăgan, o producţie cum nu s-a mai văzut în ultimii 20 de ani.
 

Care sunt producţiile

Cultivat pe o suprafaţă de peste 100.000 de hectare, porumbul recoltat se ridică în judeţul Călăraşi la  440.223 de tone, iar floarea-soarelui a depăşit cu puţin 70.000 de tone de pe cele 39.829 hectare cultivate(o recoltă medie de 1.760 kg/hectare, iar porumbul, 4.040 kg/hectar.

Anul trecut, 591.750 tone s-au obţinut de pe cele 98.073 de hectare cultivate cu porumb, producţia medie la hectar fiind de 6.034 kg, iar în unele zone a depăşit chiar 9.000 kg. Conform datelor furnizate Marioara Hărmănescu de la Direcţia Agricolă, în 2013, din 102.940 ha cultivate cu porumb s-au recoltat 96.320 ha, cu o recoltă medie de 5,18 t/ha, în fermele mari şi minime de 3,5 t/ha, în fermele mici.
După ce seceta a făcut prăpăd în judeţul Călăraşi, agricultorii aşteaptă acum banii pentru acoperirea pagubelor. 170 de fermieri au depus dosare la Direcţia Agricolă, pentru o suprafaţă de 16.895 de hectare distruse. Ei nu vor primi mai mult de 400 de lei pe hectar pentru porumb şi floarea soarelui.
 

Vă recomandăm şi:

Noul Guvern. Cine este Achim Irimescu, ministrul propus la Agricultură

Pagube de şapte milioane de euro în agricultura Vrancei

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite