Eroii Revoluţiei din Decembrie 1989, comemoraţi la Orizont

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comemorarea eroilor Revoluţiei din 1989 FOTO Facebook/PMC
Comemorarea eroilor Revoluţiei din 1989 FOTO Facebook/PMC

Eroii martiri ai Revoluţiei Române din 22 Decembrie 1989 au fost astăzi comemoraţi pe malul Borcei. Călărşenii au depus coroane de flori la monumentul de la Orizont, iar un sobor de preoţi a oficiat o slujbă religioasă.

Începută la Timişoara, printr-o demonstraţie paşnică reprimată brutal de către autorităţi, revoluţia românilor s-a soldat, oficial, cu 1.166 de victime, iar dosarul crimelor acestora încă nu a fost soluţionat. Scânteia revoluţiei la Bucureşti a fost aprinsă pe 21 decembrie, în timpul marii adunări populare din faţa sediului CC, de unde Ceauşescu lăuda regimul şi realizările lui măreţe. În următoarele ore, confruntările dintre cetăţeni şi forţele de ordine au devenit extrem de violente: începând cu ora 18.00, a început reprimarea oamenilor ieşiţi pe străzi, care au fost atacaţi de soldaţi cu tancuri şi TAB-uri, de pompieri cu tunuri de apă, de miliţieni, de ofiţeri din cadrul forţelor de luptă antiteroristă şi de ofiţeri din Securitate îmbrăcaţi în civil.

Până în noaptea zilei de 22 decembrie, au fost numeroase victime împuşcate, înjunghiate, bătute sau călcate de blindate: 49 de ucişi, în jur de 500 de răniţi şi peste 1.000 de arestaţi şi închişi la Jilava.

Totuşi, după aproximativ 24 de ore de la primele huiduieli care s-au auzit în Piaţa Palatului, Nicolae şi Elena Ceauşescu se vedeau nevoiţi să fugă din Bucureşti, în căutarea unui refugiu la Târgovişte. După aproximativ 24 de ore, revoluţionarii păreau să fi înfrânt: iar momentul-cheie care a marcat această victorie era chiar ocuparea sediului TVR şi al Radiodifuziunii, ca principale căi de comunicare. În ziua de Crăciun, cuplul de dictatori a fost executat prin împuşcare.

CălăraşiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite