Cum se explică rata mică de promovare la Bacalaureat în Călăraşi, judeţ-pilot unde lucrările au fost corectate digital

0
0
Colegiul Naţional Barbu Ştirbei din Călăraşi are o rată de promovare la Bacalaureat de 94,44% FOTO cnbsc.ro
Colegiul Naţional Barbu Ştirbei din Călăraşi are o rată de promovare la Bacalaureat de 94,44% FOTO cnbsc.ro

În Călăraşi, niciun elev nu a obţinut media 10 la Bacalaureat, iar rata de promovare este de 57,57%, printre cele mai mici din ţară. Anul trecut, 59% dintre elevi au luat examenul.

În judeţul Călăraşi, lucrările elevilor de la Bacalaureat 2022 au fost corectate digital. Ei au dat examenele în scris, în formatul clasic, dar la final au fost scanate de profesorii din comisie. Prin acest program pilot, care a fost folosit şi în Dâmboviţa la Evaluarea Naţională 2022, ministerul vrea să elimine subiectivitatea în corectarea lucrărilor.  

"Rata de promovare înainte de contestaţii în judeţul Călăraşi a fost de 57,57%, mai mică cu aproape 2% faţă de anul trecut", a precizat prof. Elena Mihăilescu, inspector şcolar de management la Călăraşi şi vicepreşedinte al Comisiei de Organizare a Bacalaureatului.

La examen s-au înscris 1.285 elevi, fiind prezenţi 1.209. Cea mai mare medie în Călăraşi a fost de 9,8 şi a fost obţinută de la un elev de la Colegiul Naţional Neagoe Basarab din Olteniţa. 

"Rezultatele nu au fost la nivelul aşteptărilor şi mă refer aici la nivelul liceelor cu profil tehnologic. Ei vin pentru discipline tehnologice şi patru ani se pregătesc pe această linie. Examenul nu este adaptat, ei parcurg disciplinele din profilul liceului, dar la examen nu susţin probe pe această linie. Cred că ar trebui să existe o strategie, să se adapteze examenul”, a precizat prof. Elena Mihăilescu. 

De exemplu, la Liceul Pedagogic din Călăraşi există şi clase de alimentaţie publică. "Şcolile, de multe ori, au adaptat oferta în funcţie de cereri. Voi fi foarte atentă când se va crea oferta în Călăraşi. De asemenea, vom crea mai multe planuri remediale, deşi am avut programe, ore suplimentare mai multe. Cred că a fost şi un dezinteres din partea elevilor, poate şi pandemia...", este de părere inspectoarea Elena Mihăilescu. 

Topul promovării

În judeţul Călăraşi, pe primul loc în topul promovării s-a clasat Colegiul Naţional Barbu Ştirbei Călăraşi cu un procent de 94,44%, pe locul doi Colegiul Neagoe Basarab din Olteniţa cu 88,39% şi pe locul trei Liceul Teoretic Mihai Eminescu din Călăraşi cu 72,86%. Conform rezultatelor parţiale, există şi două şcoli în care nu a promovat niciun candidat. Este vorba despre Liceul Tehnologic nr.1 Borcea şi Liceul tehnologic Transporturi Auto Călăraşi.

Ce spun elevii

Pe de altă parte, reprezentanţii Consiliului Judeţean al Elevilor Călăraşi consideră că rezultatele slab la Bacalaureat sunt cauzate de un cumul de factori: lipsa de interese a unora, dar şi şcoala on-line din timpul pandemie, precum şi corectarea digitalizată. Aici, unii candidaţi reclamă faptul că notele sunt mici din cauza scanării incomplete a lucrărilor.

"Rezultatele slabe de la examenul de Bacalaureat 2022 creionează un eşec al sistemului de învăţământ românesc, sistem care în ultimii ani pandemici nu a pregătit suficient şi eficient elevii. Acest fapt, adunat cu lipsa de interes a unora, dar şi cu ghinionul primirii unor subiecte bazate pe o materie predată în sistem on-line au dus la un rezultat dezamăgitor care ar trebui să ne conştientizeze, şi pe noi, elevii, dar şi pe înalţii competenţi în educaţie", spune Alexia Iuliana Nica, preşedintele Consiliului Judeţean al Elevilor.

De asemenea, aceasta face referire şi la modul de corectare a lucrărilor. „O altă mare problemă pe care nu ne aşteptam să o întâmpinăm a fost corectarea digitalizată, iar de aceea unii candidaţi consideră că notele mici sunt datorate scanării incomplete a lucrărilor şi vor depune contestaţii. Ne dorim o educaţie care să nu facă experimente pe viitorul nostru", a precizat Aexia Iuliana Nica.

Vă recomandăm să citiţi şi:

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Peste 1.000 de persoane se aflau în centrul comercial din Kremenciuk, atacat cu rachete ruseşti, afirmă Zelenski

METEO Vreme de coşmar. Maxime de aproape 40 grade Celsius la umbră, unde lovesc furtunile cu grindină

Mai multe - Călăraşi

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite