Cum să ai o nuntă tradiţională ca acum 100 de ani. Tânăra care transformă visul mirilor în realitate: petreceri 100% româneşti în costume populare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandra Negrilă, "sufletul " agenţiei Etnotique /Copyright Photo Credit Imagini Vii
Alexandra Negrilă, "sufletul " agenţiei Etnotique /Copyright Photo Credit Imagini Vii

Pentru cea mai importantă zi din viaţă, românii cu dare de mână, iubitori de folclor şi de autentic, aleg tot mai des o nuntă tradiţională. O echipă de profesionişti din Bucureşti îi ajută să-şi îndeplinească visul creând o atmosferă de basm, fără urmă de kitch.


Alexandra Negrilă, o bucureşteancă în vârstă de 27 de ani, transformă visul în realitate. A ajuns, prin business-ul pe care îl conduce, agenţia Etnotique, să organizeze nunţi veritabile, ca acum o sută de ani. Exigentă şi dedicată meseriei, tinerei nu-i scapă niciun detaliu atunci când vine vorba de organizarea unui nunţi ca la carte. Înconjurată de profesionişti din mai multe domenii, Alexandra reuşeşte în câteva luni să realizeze cap-coadă un eveniment fără cusur. Pasionată de folclor, de tot ceea ce înseamnă sută la sută tradiţie, dar şi de cererea pieţei pe acest segment, Alexandra Negrilă pune la cale cele mai fastuoase petreceri.

calarasi etnotique

Costum mireasă din zona Argeşului Photo Credit Ileana Rădulescu

“De evenimente propriu-zis, ca business m-am apucat în urmă cu 6 ani. Nu doar nunţi, am un spectru larg de evenimente în portofoliu, inclusiv în zona corporate – lansări, conferinţe, teambuildings etc.
Mulţi ani am lucrat pe zona de nunţi VIP, cu bugete foarte mari, dar şi cu pretenţii pe măsură, iar mediul respectiv mi-a adus în prim-plan o observaţie: când intri în zona „money-no-object” nunţile clasice încep să intre rapid în pană de idei. Atunci, având o dragoste fără margini pentru folclor, am decis să le îmbin şi să creez evenimente cu specific românesc, mai ales că trend-ul acestora este în ascensiune.

Piaţa nu este foarte largă pe segmentul acesta în momentul de faţă. Recuzita este unul dintre impedimente, atunci când ţii neapărat să lucrezi numai cu piese originale, autentice. Şi nu în ultimul rând, nici conceptul nu are o adresabilitate foarte largă, mai în glumă, mai în serios ţine un pic şi de câte cărţi au citit clienţii. Probabil că la nivel de România, putem vorbi de un procent de maximum 5% din totalul de nunţi, însă nu toate sunt făcute asa cum trebuie, cu un consultant bine pregătit din punct de vedere etnografic, respect pentru tradiţii, cadru autentic, costume etc. Pentru mine personal, startul pentru nunţile tradiţionale a avut loc undeva la nivelul anului 2015”, povesteşte tânăra.
calarasi etnotique

Locaţii deosebite care dau autenticitate

Pentru organizarea unei astfel de nunţi, care implică mulţi bani-însă se pot face şi cu buget redus, e nevoie de o muncă asiduă. Alexandra spune că în primul rând este nevoie să te îndepărtezi mintal de ideea de „vodevil” sau chiar kitsch. Aici e important să gaseşti o echipă bine pregătită, care să aibă nu doar idei bune, dar şi conexiuni în ceea ce priveşte locaţiile, artişti, recuzită, decoruri, aranjamente florale etc. “Dacă nu ţii cont de aceste direcţii, degeaba ai un costum de mireasă vechi de 200 de ani pe tine, iar buchetul este cu crini şi orhidee”, punctează Alexandra Negrilă.

Pentru a înţelege situaţia, tânăra spune că cel mai bine se potrivesc locaţiile care dau multă libertate şi autenticitate unei astfel de nunţi. Se pot alege muzee etnografice în aer liber  sau conace din România. Se poate şi indoor, însă trebuie o mult mai mare atenţie pentru detaliu, şi paradoxal, e posibil să crească şi bugetul: lumini arhitecturale, printuri, poate un pic de butaforie cu gust, care să potenţeze nişte exponate autentice etc.

calarasi etnotique

“Există suficient de multe posibilităţi de exprimare, cum spuneam, echipa de planning şi concept este crucială într-un astfel de proiect. Din fericire, ceea ce diferenţiaza Etnotique de restul pieţei este portofoliul generos în ceea ce priveşte costumele autentice – avem câteva zeci pe care le putem închiria, gamă bogată de decoraţiuni personalizate şi cunoştinţele echipei. Un alt aspect foarte important este şi faptul că putem corela costumele, decorurile astfel încât să putem vorbi despre un concept de nuntă specific unei regiuni”, spune tânăra.

Primul pas, întâlnirea cu mireasa

Primul pas în organizarea unei nunţi este discuţia cu mireasa pentru ca Alexandra să înţeleagă ce fel de eveniment îşi doreşte, să consilieze, să renunţe, atunci când e cazul, la „piesele” care nu se potrivesc unei căsătorii tradiţionale,  dar şi să adauge note speciale, amănunte care pot face diferenţa.

calarasi etnotique

„Cel mai delicat lucru şi aici practic vezi valoare adăugată a unui consultant profesionist este să transpună visul în realitate ţinând cont de toate limitările, de ceea ce merge şi ce nu în cadrul conceptului şi de a veni cu soluţii acolo unde „imaginea” este mai difuză sau insuficient clarificată. E important să definim nişte linii principale ale evenimentului şi tot atunci trasăm şi nişte limite de buget.  Fiind o nuntă tradiţională, ţinând cont de zona de unde sunt mirii, trasăm de la bun început un concept integrat în care „asamblăm” costumele, toată gama de printuri (invitaţii, place-card,meniuri, numărul de masă), aranjamentele florale etc. Pe toate le personalizăm cu motivele specifice zonei sau, atunci când este cazul – mirii provin din zone diferite – le integrăm armonios în aşa fel încât să împăcăm ambele zone etnografice. Nu în ultimul rând şi momentele artistice le personalizăm în acelasi fel, mergând până la recreeea unor tradiţii specifice zonei”, explică Alexandra Negrilă.

Trei concepte pentru un puzzle perfect

Pentru ca totul să meargă şnur, echipa de profesionişti de la Etnotique planifică fiecare etapă de lucru, astfel încât la final, piesele să creeze un puzzle perfect.

calarasi etnotique

“Mai este un aspect: conceptul/organizarea, apoi implementarea şi la final coordonarea evenimentului. Sunt trei faze distincte în organizarea nunţii şi este important ca echipa de consultanţi să se ocupe de proiect integral, acoperind toate aceste 3 faze. Noi cel puţin, nu prea lucrăm altfel, pentru că nu putem garanta rezultate bune.  Ar fi mult de discutat aici, însă există două tradiţii pe care clienţii de acest gen le cer în general la nunţi.

Gătitul miresei apare obligatoriu, mai ales prin prisma faptului că îmbrăcatul unui costum popular ia timp, are un farmec extraordinar şi, pur şi simplu, introduce mireasa în atmosfera nunţii.

Este cu totul altceva decât atunci când vii cofată şi machiată şi tragi pe tine o rochie de mireasa şi inchizi fermoarul. Legat de coafat, ar fi de dorit ca să asortăm împletitura părului cu zona din care provine costumul. Evident, conceptul se poate extinde şi la domnişoarele de onoare, naşă etc”, punctează organizatoarea de evenimente tradiţionale.    

Preţ maxim: mii de euro

La astfel de evenimente, şi bugetul mirilor este important. În funcţie de ceea ce doresc, preţul creşte. “E dificil să vorbim despre costuri pentru că la o astfel de nuntă intra multe echipamente închiriate, asigurări, decoratori, 1-2 artişti populari care să dea culoare evenimentului. Dincolo de asta se adaugă costurile uzuale pentru nuntă care ţin de partea de banqueting.

Un cost minim care include costumele mirilor şi buchetul miresei ajunge undeva în jur de 400 -500 de euro, iar un preţ maxim, în care ne ocupăm de tot evenimentul creşte la câteva mii de euro, în funcţie de artiştii invitaţi la nuntă şi de serviciile sceno-tehnice. Este foarte important de menţionat faptul că vestimentaţia trebuie să fie autentică cel puţin pentru miri, naşi, părinţi, cavalerii şi domnişoarele de onoare. Altfel, o să avem o nuntă obişnuită, la care mirii au costume tradiţionale şi atât. Şi care pot arăta total nepotrivit în context.
calarasi etnotique

Însă subliniez ce spuneam anterior: trebuie ceva mai mult decât costumele, măcar un photo corner care să introducă invitaţii în atmosferă. Plus decor, flori, printuri persoalizate, candy bar cu dulciuri româneşti, bar mobil cu bragă şi limonadă, animatori, hostesse, putem găsi numeroase accente care să dea efectul scontat pe ansamblu”, explică Alexandra Negrilă.

Bucureştenii, clienţi fideli

Pentru că este un segment pretenţios, cu eveniment eleborat şi sofisticat, nunţile tradiţionale prind cel mai bine în marile oraşe, pentru că acolo sunt bugetele generoase. Bucureştiul este lider momentan în acest domeniu, însă Cluj, Iaşi şi Braşov sunt pieţe interesante, cu potenţial. 90% din cei care apelează la serviciile companiei Etnotique sunt clienţi din afara ţării, care aleg să facă nunta aici.

calarasi etnotique

Miri în straie populare FOTO Credit Claudiu Bekk

“Pot fi români care trăiesc peste graniţă sau cupluri mixte. În acest caz e bine să faci şi un program turistic pentru grupurile de invitati străini, să îi pui un pic în contact cu ceea ce înseamnă tradiţiile şi arta locală. Majoritatea vin prin recomandări, dar ne pot  găsi sub denumirea de Etnotique atât pe site, cat şi pe reţelele de socializare - Facebook, Instagram. Toţi trebuie să ştie că timpul minim de concept, detalii organizatorice, recuzită ar fi 3-4 luni. Sigur însă ca apar elemente mai delicate, cum ar fi integrarea în programul de rezervări al locului de ceremonie, artişti şi toti ceilalţi contractori. La modul ideal, pornind de la considerentele de mai sus, este bine să se planifice nunta cu minimum 10-12 luni înainte,” explică tânăra întreprinzător.

Meniu cu influenţe tradţionale, dar la modă

La o nuntă tradiţională, aşa cum este şi firesc, nu poate lipsi un meniu pe măsură. Organizatorii au găsit varianta ideală prin care să îmbine elemente tradiţionale cu notele moderne. Este dificil să te lupţi o noapte întreagă cu carne în untură, caltaboşi şi jumări( cum gândesc invitaţii despre o nuntă tradiţională ) de aceeea organizatorii le sugrează mirilor preparate care îmbină armonios influenţele tradiţionale româneşti şi spiritul civilizaţiei moderne. “Cred că ar fi util să discutăm putin şi despre tendinţe. Văd din ce în ce mai mulţi clienţi care îmi cer să găsesc formule care să îmbine tradiţionalul cu luxury, astfel încât să combin tuşele tradiţionale cu ceea ce este la modă. Iar aici sigur că ajungem la meniuri clasice, în care, de exemplu, putem face un candy bar tradiţional  sau să alegem un fel de mâncare tradiţional cu un plating specific.

Cele mai nefericite combinaţii vestimentare

Una dintre greşelile pe care le văd foarte des şi cred că, din nefericire, o putem încadra ca şi tendinţă, este ca mirii să  ne ceară doar costume albe sau să poarte în ziua nunţii combinatii nefericite de piese din zone sau perioade diferite.

Mai sunt la modă rochiile cu motive româneşti, este de preferat să se studieze înainte motivele cusute pe rochii, nu de alta dar cred că în ziua nunţii vrem să purtăm motive care să ne poarte noroc etc. Costumele purtate la nuntă erau cele de sărbătoare, dfierite în funcţie de zonă, în care culoarea predominantă era roşul, aşadar, dacă vrem autenticitate, porturile vechi sunt de recomandat”, spune tânăra.
calarasi etnotique

Mireasă în costum popular . Photo Credit Claudiu Bekk

Etnotique, o platformă online

Specialiştii în fotografie, turism, etnografie, design, marketing şi muzică îi ajută pe români să aibă parte de distracţii de neuitat, închiriindu-le costume populare veritabile şi sfaturi profesioniste. Obiectele vestimentare sunt adunate din toate zonele etnografice ale României: Maramureş, Dolj, Gorj, Sibiu, Argeş, Bacău, Bistriţa, Vâlcea şi Rupea.

calarasi etnotique

Alexandra Negrilă, într-un costum popular de închiriat al agenţiei Etnotique Copyright Etnotique Photo Credit Ileana Rădulescu

Echipa de la Etnotique oferă însă mai multe variante pentru organizarea de evenimente, nu doar închiriere de veşminte. “Până în prezent am organizat zeci de nunţi, nu neapărat tradiţionale. Nunţile reprezintă o parte din  profilul evenimentelor organizate de noi, practic ne ocupăm de o paletă largă, de la expoziţii şi ateliere la tururi particulare, în colaborare cu o agenţie de turism”, explică Alexandra Negrilă, cea care a pus bazele afacerii.
În toamna anului 2016, echipa de tineri a lansat site-ul Etnotique, o platformă în care iubitorii de tradiţii găsesc exact ce le trebuie: sfaturi, costume populare autentice, specialişti care să-i îndrume şi să-i sprijine în organizarea de nunţi, botezuri sau orice altă petrecere cu tematică populară.
 

Vă recomandăm şi:

Tânăra care a transformat casa părinţilor în cel mai cochet boutique de familie. Cum i-a reuşit afacerea cu doar 20.000 de euro

Afacere pe net: cum a reuşit o tânără să strângă o comoară vintage în magazinul online

Fata care reface „din rădăcini“ celebra ie românească. Cât costă o bluză ţesută şi cusută din materiale 100% naturale

Fata care a dat cluburile de fiţe din Bucureşti pe munca la ogor: „Am învăţat de la bunicul că-i mare lucru să fii om“

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite