Cel mai gustos desert. Cum faci plăcinta de dovleac perfectă, ce pui în aluat ca să se topească în gură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Plăcinta cu dovleac, un desert delicios FOTO bucataras.ro
Plăcinta cu dovleac, un desert delicios FOTO bucataras.ro

Un desert delicios, un fel de tartă ialomiţeană, plăcinta cu dovleasc este nelipsită toamna de pe mese. Reţeta prăjiturii o regăsim la regretatul gastronom Radu Anton Roman, în lucrarea “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Ingrediente:

1 kg făină

3 ouă şi 1 ou pentru uns

400 gr zahăr

1 nucă de drojdie

1 ceaşcă mare cu lapte

3 linguri smântână

1 castron cu dovleac ras

1 pachet şi jumătate de unt şi 50 gr pentru uns tava

Mod de preparare:

Drojdia se desface în laptele cald şi în smântână, apoi se freacă untul cu zahăr pâna se face spumă. Se adaugă ouăle peste untul frecat cu zahăr, după care şi drojdia cu lapte şi smântână. Când s-au amestecat, se adaugă făina, zahărul vanilat şi coajă rasă de lămâie. Cei care doresc pot să adauge un praf de scorţişoară şi puţină sare, ca să potenţeze gustul. 

Se frământă bine compoziţia, după care se lasă să se odihnească. Între timp se unge o tavă cu cele 50 de gr. de unt, se întinde aluatul cât este tava de mare, inclusiv pe pereţi, suficient cât să învelească plăcinta. Foaia se umple apoi cu dovleac, se închide ca un plic şi se unge cu unt şi ou.

Se dă la cuptor, la foc mic, timp de o oră şi jumătate, cel mult două, până este gata plăcinta delicioasă şi aromată pe care regretatul gastronom Radu Anton Roman o descria ca pe un fel de tartă ialomiţeană, parfumată şi fragedă. Se poate servi presărată cu zahăr pudră şi cu o lingură de smântână alături. Poftă bună! 

Gazetarul, îndrăgostit de bucătărie

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic.

În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia). 

Vă mai recomandăm şi:

Ce se întâmplă cu Certificatul Verde Digital după administrarea dozei trei - booster de vaccin anti-COVID-19

SERIAL, episod-pilot | În caftan şi cu işlic. Cine au fost fanarioţii, domnii străini care au condus Ţările Române?

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite