Mâncarea oltenească de vinete, un deliciu. În ce le prăjeşti ca să fie gustoase, secretul preparatului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mâncarea de vinete, un preparat delicios FOTO gustarte.ro
Mâncarea de vinete, un preparat delicios FOTO gustarte.ro

O mâncare de vinete cu sos românesc şi carne prăjită este preparatul delicios pe care îl regăsim la Radu Anton Roman, în lucrarea "Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti"(Editura Paideia). Reţeta are şi câteva secrete pe care autorul le împărtăşeşte gospodinelor.

"În Ialomiţa şi Călăraşi, dar mai ales în Craiova şi Turnu-Severin e bine cunoscuăã mâncărica asta, care are în plus faţă de Imam Baialdî carne şi sos românesc", nota regratatul Radu Anton Roman despre acest preparat.

Ingrediente:

sos românesc, 1 ceaşcă(1 lingură unt (untdelemn), 1 lingură făină, 1 ceaşcă supă de carne, 1 ceapă, 1 pahar suc de roşii, 1 linguriţă sare). 

500 g carne de vită

6 vinete

1 pachet unt ( 1 ceaşcă de ulei) 

1 căpăţănă de usturoi

500 g roşii 

sare, câtă vă place 

1 legătură mărar

Mod de preparare:

Sos românesc: Se toacă ceapa mărunt de tot, se încinge untul, se adaugă făină cu sare. Când făina a devenit străvezie se pune şi ceapă. Dacă s-au rumenit amândouă, se stinge cu supă şi se lasã să fiarbă până se leagă un pic. Atunci se pune sucul de roşii şi iarăşi fierbe pânã se face o pastă.

Carnea se taie bucăţi şi se pune la prăjit în 100 g unt. Vinetele se taie rondele, se sărează şi se lasă să se scurgă, între două funduri de lemn, 1 sfert de oră. Carnea rumenită fiind se stinge cu apă, cât s-o acopere. Când s-au scurs vinetele, se sbicesc între petice uscate şi se pun la prăjit în 100 g unt, până se rumenesc şi fac coajă, când se scot.

Se face o ceaşcă de sos românesc şi se toarnă peste carne. Roşiile se taie felii. Usturoiul se toacă. Când carnea mai că a fiert, se adaugă vinetele prăjite, roşiile, usturoiul, să fiarbă un pic. Se toacă mărarul. Se potriveşte mâncarea de sare, se presară mărarul şi se trece la cuptor, să scadă bine 

Taine: Vinetele pot fi puse, imediat după ce au fost scoase din tigaie, pe sugativă, să se mai uşureze de grăsimi. Înainte de a pune vinetele la fiert, mâncărica se poate degresa şi ea, dacă aşa vi se pare mai bună. Untul amestecat cu ulei e mai bun pentru prăjit. 

Gazetarul, îndrăgostit de bucătărie

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic.

În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia). 

Vă mai recomandăm şi:

Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătăţii: Încă nu suntem în vârful pandemiei. Putem ajunge la peste 20.000 de îmbolnăviri de Covid pe zi

SURSE Guvernul Ciucă. Ce liberali ar urma să revină în funcţia de ministru

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite