Cui sunt interzise delicioasele pere, fructele care distrug viruşii. Ce reacţii pot provoca dacă sunt consumate în exces

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Perele, fructe sănătoase, dar care trebuie consumate cu precauţie FOTO Shutterstock
Perele, fructe sănătoase, dar care trebuie consumate cu precauţie FOTO Shutterstock

Folosită în salate, sosuri sau în deserturi, pară a fost menţionată încă din Antichitate. Filosoful şi scriitorul grec Homer a scris în "Odiseea" despre pară că este “un dar de la zei”. Cu toate acestea, perele nu sunt indicate oricui pentru că pot provoca balonare, gaze şi dureri stomacale.

Se spune că în Franţa, în timpul domniei lui Ludovic al XIV-lea, în secolul al XVII-lea, para era considerată un fruct de lux şi cel mai preţuit în cadrul curţii regale.

Conform unor studii ştiinţifice, para este fructul cu cele mai mici şanse să provoace alergii. De aceea, se recomandă să fie primul fruct oferit copiilor mici în procesul acestora de alimentaţie.

“Fibrele, vitamina C, cuprul şi vitamina K din pere sunt cele mai concentrate elemente din fruct. Consumul unei pere medii asigură 15-20% din necesarul zilnic de fibre al organismului nostru. Vitamina C, prezentă şi în pere, stimulează lupta celulelor împotriva infecţiilor, distruge viruşi şi bacterii şi regenerează vitamina E, un puternic antioxidant. Cuprul este responsabil pentru protejarea organismului de radicalii liberi, care produc pe termen lung efecte grave asupra organismului. Fibrele asigură o bună funcţionare a sistemului digestiv şi a colonului: scad nivelul colesterolului şi micşorează şansele de dobândire a cancerului mamar pentru femeile de vârsta a doua şi a treia”, explică dr. Daniela Stan, medic de familie.

Cu toate acestea, şi în cazul consumului de pere există recomandări pentru a se evita excesul. „Multe fructe, printre care si perele, conţin o cantitate mai mare de fructoză decât glucoză. Din aceasta cauză, perele reprezintă alimente cu un nivel FODMAP ridicat. FODMAP înseamnă ”oligozaharide, dizaharide, monozaharide si polioli fermentabili”. Acestea sunt forme de carbohidraţi fermentabili cu lanţ scurt. Persoanele sensibile la FODMAP trebuie să consume cât mai puţin astfel de carbohidraţi pentru a ţine departe problemele digestive frecvente.

De exemplu, o dietă bogată în alimente de tip FODMAP provoacă gaze, balonare, durere şi diaree la unele persoane cu sindrom de intestin iritabil (SII). Din acest motiv, persoanele cu SII ar trebui să discute cu un dietetician înainte de a consuma pere în mod constant”, explică medicul.

Şase beneficii pentru sănătate

Un puternic antioxidant. Vitaminele C şi K, dar şi cuprul conţinut de pere acţionează asemenea unor antioxidanţi care ne protejeaza celulele de acţiunea dăunătoare a radicalilor liberi, principala cauza a apariţiei cancerului. O pară medie conţine până la 11% din doza zilnica de vitamina C şi aproape 10% din cea de cupru.

Scad presiunea arterială .Pentru ca sunt o sursă de fibre, perele ajuta la scăderea presiunii arteriale. Studiile au demonstrat ca fibrele pot înlătura colesterolul rău, iar consumul lor regulat poate reduce riscul de infarct cu până la 50%.

Menţin sănătatea colonului. Tot datorită conţinutului mare de fibre, perele ajuta la menţinerea sănătăţii colonului. Pectina este însă cea care are efectul diuretic necesar reglării tranzitului intestinal.

Oferă energie şi reduc febra. Zaharoza şi glucoza conţinute de pere ne ajută să obţinem energie, iar un pahar de suc de pere este indicat împotriva febrei sau a răcelii.

Previn apariţia osteoporozei. Perele pot conţine o cantitate foarte mare de bor care ajută la reţinerea calciului în organism, nivelul redus de calciu din oase fiind principala cauză a apariţiei osteoporozei.

"De asemenea, perele sunt recomandate şi femeilor însărcinate pentru prevenirea defectelor de tub neural la nou-născuţi. Perele conţin o cantitate mare de carbohidraţi solubili, prin urmare sunt o alegere foarte bună şi înainte de antrenamente, precum şi în curele de slăbire", spune medicul.

Au indice glicemic scăzut. Dintre toate fructele, perele au cel mai scăzut indice glicemic, fapt pentru care sunt indicate persoanelor care suferă de diabet. Aceste fructe constituie şi desertul ideal pentru persoanele supraponderale, fiind recomandate celor care doresc să slăbească şi sunt la dietă.

Pentru a beneficia de proprietăţile acestor fructe delicioase de toamnă se recomandă consumul cu tot cu coajă. Din pere se pot face decocturi şi compoturi care sunt bogate în substanţe cu proprietăţi astringente numite tamine, fiind de un real folos în tulburările intestinului. Sucurile de pere reglează digestia şi sunt recomandate persoanelor care suferă de diabet zaharat şi obezitate.

Vă mai recomandăm şi:

INTERVIU EXCLUSIV Strănepotul lui Mahatma Gandhi: „Spunea că dacă n-ar fi avut simţul umorului ar fi luat-o razna”

Marian Godină, uluit de Timişoara, unde „e ca în altă ţară”, dar incomodat la Cluj de nevoiaşii care stăteau la coadă

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite