Criză de sânge. Donatorii sunt număraţi pe degete, stocurile s-au epuizat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru că tot mai puţini oameni aleg să doneze sânge pentru a salva viaţa semenilor lor, Centrul de Transfuzii Sanguine face apel către toţi oamenii de bună-credinţă pentru a se prezenta la recoltări, deoarece stocurile sunt pe sfârşite.


În lunile de vara, sistemul se confruntă frecvent cu scăderi ale colectei de sânge, la centrele de transfuzii prezentându-se cu 20-25% mai puţini donatori faţă de media obişnuită. Unitatea medicală, cu sediul în strada Bărăganului nr.1, situată în incinta Policlinicii nr .2(etaj II), roagă toate persoanele sănătoase de pe raza judeţului Călăraşi, să vină pentru a li se recolta sânge. “Sunt zile în care se prezintă un singur donator, în condiţiile în care într-o zi normală trebuie să avem minimum 15 persoane”, spune dr. Niculina Ginghină, directorul Centrului.

Recompensă în bonuri valorice

Laboratorul funcţionează de luni până vineri, între orele 8.00-11.30, iar donatorii primesc drept recompensă 7 bonuri valorice, în valoare de 65,45 lei,  şi o scutire medicală de o zi pentru serviciu. „În acest moment ne confruntăm cu foarte puţine donări de sânge, avem în medie pe zi 5-6 persoane care vin la recoltări. Ideal ar fi ca numărul acestora să ajungă la 25 de persoane, însă oamenii nu-şi dau seama de importanţa gestului lor”, spune una dintre asistentele de Laborator de la Centrul de Transfuzii din Călăraşi.

Iată ce condiţii trebuie să îndeplinească o persoană care donează sânge:

-vârsta cuprinsă între 18-60 ani
-greutate peste 50Kg
-puls regulat, 60 -100 bătăi/minut
-tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg
-să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenţii chirurgicale
-femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală
-să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării
-să nu fie sub tratament pentru diferite afecţiuni: hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine
Donatorii nu trebuie să aibă sau să fi avut următoarele boli:hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malaria, epilepsie si alte boli neurologice, boli psihice, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele: psoriazis, vitiligo
miopie forte peste (-) 6 dioptrii sau cancer.

“Dimineaţa înainte de recoltare puteţi consuma o cană cu ceai sau cafea, un mic dejun puţin consistent, legume sau fructe. De asemenea, donatorul nu trenuie să fumeze, să consume alcool, grăsimi, dulciuri concentrate. Şi medicamentele trebuie evitate: aspirina, anticoagulante etc. Este bine de ştiut că donarea de sânge constă în recoltarea unei cantităţi de 450 ml în timp de 8-10 minute”, spun reprezentanţii DSP Călăraşi.


Vă recomandăm şi:

Cum livrează Centrul de Transfuzii Slatina sânge în ţară pe timp de criză. „Căutăm persoane dispuse să lase orice şi a doua zi să se prezinte la donare“

Strigăt de ajutor al Centrului de transfuzii Constanţa: veniţi să donaţi sânge

Călăraşi

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite