Copiii aduc vestea Naşterii Domnului. Spectacol de colinde la Muzeul Dunării de Jos din Călăraşi, la 16 decembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spectacol de colinde la muzeu FOTO MDJ
Spectacol de colinde la muzeu FOTO MDJ

Muzeul Dunării de Jos Călăraşi, prin Secţia de Etnografie şi Artă Populară, deschide joi, 16 decembrie, seria manifestărilor dedicate sărbătorii de Crăciun, cu un program de colinde.

Joi, 16 decembrie, începând cu ora 11.00, colindătorii sunt aşteptaţi la demisolul Consiliului Judeţean Călăraşi, unde funcţionează Secţia de Arheologie a Muzeului Dunării de Jos. 

Tradiţiile, obiceiurile străbune şi colindele vor fi oferite în dar, printr-un spectacol organizat de Secţia de Etnografie şi Artă Populară, de grupuri de copii veniţi din localităţile Nicolae Bălcescu şi Unirea, precum şi de la Şcoala Gimnazială “Tudor Vladimirescu” din Călăraşi.

"Colindătorii, asemenea îngerilor, vor aduce vestea minunată a Naşterii Pruncului Iisus. „Bună dimineaţa la Moş Ajun” este întâiul colind care deschide porţile şi inimile creştinilor, colind pornit de copii cei mai mici.

Urmează apoi colindele de fereastră, care se cântau în trecut, la lăsatul serii, colindele de „Steaua sus răsare”, cântate în cele trei zile ale Crăciunului „Bună seara gazdă-aleasă” şi „Ia sculaţi voi gazde mari” sunt urări glăsuite de cete de flăcăi, la fel ca „Semănatul” şi „Pluguşorul”– colindele din preajma Anului Nou, care transmit mesaje legate de fertilitatea pământului şi bogăţia roadelor pentru anul ce urmează. Cel din urmă colind este „Sorcova”. 

Toate aceste colinde, transmit gazdelor urări de sănătate, bunăstare şi viaţă lungă pentru anul care urmează", explică Virginia Oană, şef birou în cadrul Muzeului Dunării de Jos.

   

Vă recomandăm să citiţi şi:

Modernizarea celei mai importante artere de trafic din Călăraşi demarează în 2022

Municipiul Călăraşi, obiect de studiu pentru studenţii de la Arhitectură

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite