Codul galben de caniculă, prelungit. Sunt aşteptate 40 de grade Celsius la umbră

0
0

Vremea deosebit de caldă face prăpăd şi în următoarele zile. Canicula se menţine la cote ridicate, iar furtunile violente îşi vor face apariţia în peisaj. Pentru miercuri şi joi, meteorologii nu exclud ca maximele să atingă şi 40 de grade la umbră.


Administraţia Naţională de Meteorologie(ANM) a prelungit codul galben de caniculă pentru mai mult de trei sferturi din ţară. “Miercuri, 22 iulie şi joi, 23 iulie în Crişana, Banat, Oltenia, Muntenia şi local în Transilvania şi Moldova, temperaturile maxime vor atinge frecvent 35...38 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. În după-amiaza zilei de marţi, 21 iulie, în sud-vestul ţării disconfortul termic se va menţine accentuat, iar fenomenele specifice instabilităţii atmosferice vor fi prezente pe arii restrânse în zonele de munte şi izolat în sudul ţării”, a anunţat ANM.

Conform meteorologilor, maximele absolute înregistrate până în prezent în Bărăgan au atins la 10 august 1957, 44 de grade Celsius la Valea Argovei şi 41,4 grade Celsius la Călăraşi.

Sfaturi de la medici

Ca să trecem cu bine peste aceste zile toride, medicii fac o serie de recomandări de care trebuie să ţinem. “Având în vedere temperaturile ridicate ce se vor înregistra, reamintim cetăţenilor câteva recomandări pentru prevenirea incidentelor. În primul rând, trebuie evitat  pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11.00 – 18.00.
Dacă aveţi aer condiţionat, reglaţi aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală. De asemenea, ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depaşeşte 32 grade Celsius", spune dr. Camelia Truică, medic epidemiolog în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică din Călăraşi.

Specialiştii spun că pentru a ne simţi confortabil trebuie purtate pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise. Zilnic trebuie consumaţi între 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minut.

Fructe şi legume proaspete

În zilele deosebit de calde, spun medicii nu trebuie consumat alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Deşi am fi tentaţi să credem că ne răcorim, băuturile alcoolice ne fac mai mult rău decât bine.
Şi băuturile cu conţinut ridicat de cofeină(cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri racoritoare carbogazoase) trebuie evitate deoarece acestea sunt diuretice. Este indicat să consumăm fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă, iar o doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă.
 

Vă recomandăm şi:

Refugiu în calea arşitei. Câte puncte de prim-ajutor sunt deschise în oraş şi unde

Bărăganul, un imens cuptor. Cum facem faţă valului de căldură tropicală: purtaţi haine lejere şi nu consumaţi alcool

Canicula din India: care sunt motivele valului de căldură ce a ucis peste 1.500 de oameni

Prognoza meteo pe 2 săptămâni. Cât de cald se anunţă în luna iunie şi în ce zone vine arşiţa

Alertă meteo: furtuni violente, grindină şi ploi torenţiale. În ce zone loveşte vremea extremă

Prognoza meteo pe 3 luni. Unde vine vara tropicală, cât ţine seceta şi în ce zone lovesc ploile

Mai multe - Călăraşi

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite