Cine a fost Sfântul Diadoh, noul intrat în calendarul ortodox. BOR îl va celebra în ziua de 29 martie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sfântul Diadoh va fi prăznuit pe 29 martie FOTO doxologia.ro
Sfântul Diadoh va fi prăznuit pe 29 martie FOTO doxologia.ro

Un nou sfânt va fi trecut în calendarul ortodox, după întrunirea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Sfântul Diadoh, Episcopul Foticeii va fi prăznuit în fiecare an, la 29 martie, când este celebrat Sfântul Mucenic Marcu, episcopul Aruteselor.

Trecerea în calendarul Bisericii noastre a Sfântului Diadoh, Episcopul Foticeii, şi aprobarea textelor slujbei sale şi a Acatistului Sfântului Iustin Martirul şi Filosoful, Întâistătătorul Bisericii noastre a reliefat importanţa deosebită a acestui demers:

„Este foarte impor­tant să avem aceste texte pentru publicare. Sfântul Ierarh Diadoh al Foticeii apare în Filocalia româ­nească, dar nu se spune că este sfânt, ceea ce a fost o scăpare, pentru că în Filocalia slavonă se menţionează acest lucru. În unele Biserici este trecut în calendar. Noi am rămas în urmă din lipsă de cercetare atentă asupra textului din Filocalie. Până acum nu aveam Sinaxar, slujbă, Acatist. 

De aceea este foarte necesar să avem toate acestea şi să le examinăm. Unele eparhii au făcut observaţii. În urma acestora, Departamentul «Carte de cult» a introdus corecturile adecvate semnalate”, a anunţat Patriarhul Daniel în cadrul şedinţei Sfântului Sinod de joi, 16 decembrie.

Episcop de Foticeea

Sfântul Diadoh al Foticeeia trăit în secolul al V-lea, a fost episcop de Foticeea în Epir (Grecia) şi este unul din Părinţii filocalici. Prăznuirea lui în Biserica Ortodoxă se va face în ziua de 29 martie, alături de Sfântul Mucenic Marcu, episcopul Aruteselor.

Conform scrierilor telogice, Sfântul Diadoh s-a născut în jurul anului 400. A devenit episcop de Photiki (Foticeea), o mică localitate provincia Vechiul Epir din nordul Greciei de azi. Pare să fi participat la Sinodul IV Ecumenic de la Calcedon din 451, unde numele lui apare sub forma Didachus din Phocas. Se crede că a făcut parte din grupul de notabili din provincia Epir care au fost capturaţi în raidurile vandalilor între anii 467 şi 474. Prizonierii au fost eliberaţi mai târziu în Africa de Nord, aproape de Cartagina, de unde li se pierde urma. Nu se cunoaşte locul şi data exactă a morţii lui.

Vă recomandăm să citiţi şi: 

Superstiţii de Sfântul Spiridon, ziua în care bolnavii se vindecă. Ce e interzis să faci în 12 decembrie 

Mâncarea de post, un lux. Legumele şi fructele au ajuns să coste cât friptura

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite