Centrul vechi din Călăraşi renaşte cu 36 milioane de lei. A fost semnat contractul de modernizare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Centrul vechi al Călăraşiului va fi modernizat FOTO PMC
Centrul vechi al Călăraşiului va fi modernizat FOTO PMC

Centrul vechi al Călăraşiului, o zonă gri, neatractivă, cu spaţii publice degradate şi neamenajate corespunzător, a fost inclusă într-un proiect de modernizare cu finanţare europeană în valoare de peste 36 de milioane de lei.

Contractul de servicii pentru elaborarea documentaţiei tehnico – economice, asistenţă tehnică din partea proiectantului  şi execuţie lucrări în cadrul proiectului cu titlul ”Reducerea emisiilor de carbon în municipiul Călăraşi prin crearea unui spaţiu urban pietonal multifuncţional în zona centrala a municipiului”, a fost semnat recent de către autorităţile locale.

Proiectul de regenerare urbană, care urmăreşte reducerea emisiilor de carbon prin creearea unui spaţiu urban multifuncţional în zona centrală a oraşului, este finanţat din fonduri europene prin Program Operaţional Regional (POR) 2014-2020. Durata de execuţie lucrărilor de construcţii şi montaj pentru toată zona centrului vechi este de 16 luni. Astfel, autorităţile vor demola amenajările existente şi vor introduce fântâni arteziene, mobilier urban, pergola, rampe şi vor extinde spaţiie verzi prin amenajare peisagistică.

„Proiectul are o valoare totală de 36.346.757,34 lei, adică 7,65 milioane euro, cofinanţarea de 2% asigurată de UAT Municipul Călăraşi fiind de 726.935,14 lei. Durata de implementare a proiectului este de 30 de luni din care execuţia lucrărilor, 16 luni. În principal, investiţia care se bazează pe „Planul de Mobilitate Urbană Durabilă al Municipiului Călăraşi pentru perioada 2016-2030” propune soluţii moderne de share-space şi pietonal, infrastructura necesară derulării tranzitului pietonilor şi bicicliştilor între zonele de interes din zona centrală şi a legăturii între liniile de circulaţie ale transportului public urban. În această etapă de realizare a documentaţiei tehnice vom ţine cont şi de unele sugestii primite din partea cetăţenilor, urmând ca acestea să fie luate în considerare în măsura în care va fi posibil”, a declarat primarul Marius Dulce. 

Încurajarea mersului pe bicicletă

Proiectul îşi propune reducerea emisiilor de CO2 provenite din transportul rutier şi schimbarea opţiunii utilizării autoturismelor faţă de utilizarea modurilor nemotorizate de transport şi a transportului public, realizându-se astfel schimbarea accentului de la o mobilitate bazată în principal pe utilizarea autoturismelor, la o mobilitate bazată pe mersul pe jos, utilizarea bicicletei ca mijloc de deplasare principal, ceea ce va conduce la reducerea emisiilor de echivalent CO2 si a altor gaze cu efect de seră (GES) provenite din transportul rutier motorizat de la nivelul municipiului Călăraşi. 

Amplasamentul vizat de proiect este format din zona pietonală care se desfăşoară între strada Sloboziei şi strada Dobrogei, precum şi aleile de legătură ale acesteia cu Parcul Central, segmentul din strada Sloboziei cuprins între intersecţia cu strada Bucureşti şi cea cu strada 1 Decembrie 1918, precum şi segmentul din strada Traian cuprins între strada 1 Decembrie 1918 şi Bulevardul 1 Mai.

Ce lucrări se vor realiza

Lucrările de intervenţie propuse vor consta în: lucrări de infrastructură, construire de fântâni, mărirea şi diversificarea zonelor de spaţiu verde prin amplasarea de jardiniere şi gradene de sprijin (se vor planta specii autohtone şi foarte bine adaptate la mediul climatic din zona câmpiei), trepte şi rampe pentru accesul persoanelor cu dizabilităţi, pergole, divers mobilier urban, iluminat ornamental, canalizaţii subterane pentru instalaţiile noi cât şi pentru reţelele de telefonie, cablu existente, amenajarea zonelor de şedere prin amplasarea de bănci inteligente (dotate cu prize USB, sisteme inteligente şi autonome), etc. 

În acelaşi perimetru va fi amplasată o staţie autonomă de tip bikeshering pentru circa 30 de biciclete, care va permite parcarea în siguranţă a acestora precum şi un confort ridicat pentru închiriere şi returnarea lor. Prin toate intervenţiile propuse se va obţine îmbunătăţirea calităţii vieţii prin îmbunătăţirea amenajărilor peisagistice, prin crearea unui micro climat mai favorabil şi a unui mediu mai calm şi mai bine oxigenat. 

Proiectul propune ca segmentul străzii Sloboziei, de la intersecţia cu strada Bucureşti până la intersecţia cu strada 1 Decembrie 1918 să devină un spaţiu de tip share - space, concept de mobilitate în care pietonul are prioritate, având ca efect reducerea majoră a traficului auto din aceasta zonă, acesta fiind preluat de către arterele colaterale; - str. 1 Decembrie 1918 va deveni un spaţiu dedicat în exclusivitate pietonilor şi bicicliştilor, facilitând atât activităţile de recreere şi interacţiunile socio -culturale, dar şi tranzitul acestora prin metode de mobilitate urbană sănătoase, accesibile şi nepoluante. 

În acelaşi timp, pentru cazurile excepţionale de forţă majoră, infrastructura trebuie să răspundă şi solicitărilor unui trafic ocazional ale autovehiculelor de intervenţii. Rezultatele proiectului în ceea ce priveşte suprafeţele vizate: Suprafaţă zonă pietonală: 20.194,8 m2 Suprafaţă zonă carosabilă: 785 m2 Suprafaţă spaţii verzi: 7 255, 9 m2 Suprafaţă fântâni: 439.7 m2 Suprafaţă construcţii cu deck: 484.8 m2.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Prognoza meteo: Un nou val de aer fierbinte loveşte România. Unde se anunţă furtuni

Drama vieţii unei îndrăgite actriţe. Luminiţa Gheorghiu: Eu am luat locul întâi şi la durere

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite