Cel mai mare spital a ieşit din criză. Avem 74 de medici specialişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spitalul Judeţean Călăraşi Foto:I.S.
Spitalul Judeţean Călăraşi Foto:I.S.

Chiar dacă Spitalul Judeţean din Călăraşi stă prost la capitolul dotări şi a dus lipsă de medici specialişti mai bine de un an, micile atenţii care intră în buzunarul doctorilor sunt la ordinea zilei. Asistenta nici nu se urneşte să pună bolnavului o perfuzie, dacă în buzunar nu i se strecoară 5 lei.


Despre operaţii, ce să mai vorbim! O cezariană ajunge la 700 de lei, iar medicul anestezist trebuie stimulat cu 2-300 de lei. “Am trecut printr-o cezariană în urmă cu câteva luni. Ce-i drept, nu a cerut nimeni bani în mod direct, dar ca să fiu liniştită, am dat câteva atenţii. În general, personalul medical se ocupă de pacienţi, dar sunt şi mai binevoitori dacă ai relaţii sau oferi plicul cu bani. De fapt, aşa e peste tot”, spune Mariana Niţu, o proaspătă mămică.

Şi la secţia Chirurgie, tot cu bani se fac operaţiile. O banala apendicită te lasă mai sărac cu 200 de lei. Nici la secţia Medicală nu eşti prea bine văzut dacă nu cotizezi. “Ştim care este starea sistemului medical, aşa că nu ne mai miră nimic atunci când ni se spune că în spital nu sunt perfuzoare, analgezice şi pansamente. Cumpărăm de la farmacie, dacă vrem să fim trataţi. Am fost internată pentru o criză de colecist şi i-am dat un mic dar doctoriţei: 50 de lei şi o cutie de bomboane. Au fost bine primite”, povesteşte o pensionară.

Consiliul Judeţean l-a somat pe manager

Preşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi, Răducu George Filipescu, declara în urmă cu câteva luni că doreşte o îmbunătăţire a actului medical şi l-a somat pe noul manager, dr. Mihai Nistor să angajeze medici specialişti pentru fiecare secţie din cadrul spitalului.

Începând cu data de 8 ianuarie 2013, managementul Spitalului Judeţean Călăraşi a fost preluat de către firma Tetraedru. Unitatea medicală a pierdut, anul acesta, şase medici: cinci au plecat, iar cel de-al şaselea a decedat. Astfel, au plecat doi neurologi, un medic de chirurgie generală, un cardiolog, un ORL-ist a demisionat. Situaţia medicilor şi a aparaturii au rămas câteva luni bune principalele probleme de adus pe un făgaş normal al activităţii medicale. Din fericire, la mijlocul lunii noiembrie, 7 medici au ales să profeseze la Călăraşi, urmând că alţi 8 rezidenţi să ajungă aici. În prezent, aici lucrează 74 de doctori, cu 20% mai mulţi decât în 2012. Au fost acoperite si secţiile unde nu existau deloc medici: urologie, diabet, boli infecţioase şi psihiatrie infantilă.

Un RMN, pe lista achiziţiilor

Ca să uşureze muncă efectuată pe un singur aparat, tomograful, managerul spitalului dr. Mihai Nistor a declarat recent că este în faza de licitaţie de achiziţionare a unui RMN,  deoarece numai în prima jumătate a acestui an au fost investigate peste 12.000 de persoane pe acest aparat. Finanţarea ar urma să se realizeze din fonduri publice locale, dar şi prin contribuţie naţională, prin Ministerul Sănătăţii.
Spitalul Judeţean a fost dotat în acest an cu 7 echipamente de monitorizare a funcţiilor vitale (EKG, presiune arteriala, respiraţie, temperatura), valoarea totală a investiţiei fiind de 266.000 de lei.

Pediatria arată deplorabil

Chiar dacă au fost renovate câteva secţii, în spital unele saloane arată deplorabil. La Pediatrie, de exemplu, în ultimii 30 de ani nu au fost realizate modernizări. “Este groaznic, şi nu vorbim aici de pereţii nevăruiţi sau de faianţa care stă să cadă. Nu avem pilote pentru copii şi aşternuturi”, spune o asistentă de pe secţie. În urma unui parteneriat, încheiat cu Fundaţia Lions, la Pediatrie, a fost adusă aparatură medicală.”. Este vital să achiziţionăme aparatură medicală în spital, pentru a avea un act medical de calitate.Astfel am avea mai mulţi pacienţi şi, implicit, la mai mulţi bani atraşi de la Casa Judeţeană de Sănătate (CAS)”, spune managerul.

O gravidă, plimbată de la un doctor la altul pentru a naşte, a adus pe lume un prunc mort

Şi la Călăraşi, ca şi în alte spitale din ţară, se comit greşeli. Ultimul caz în care s-a făcut plângere pentru malpraxis este legat de o operaţie de cezariană. Incidentul s-a petrecut la sfârşitul lunii septembrie 2013. O femeie în vârstă de 27 de ani acuză medicii din Spitalul Judeţean de Urgenţă Călăraşi de malpraxis, după ce i-a murit copilul în pântece. Tânăra, fără nicio problemă în timpul sarcinii şi fără afecţiuni medicale, a adus pe lume un făt decedat, în urma unei operaţii de cezariană.

Soţul tinerei a depus deja plângere la Colegiul Medicilor şi la Parchet pentru a-i trage la răspundere pe doctorii care se fac vinovaţi de moartea pruncului.” M-a băgat în cezariană de urgenţă. Nu ştiu ce s-a discutat peste noapte. Moaşa dormea, doctorii nu mai erau, nu i-a mai ascultat nimeni bătăile inimii“, a spus pacienta Cristina Popescu. Femeia a născut pe 24 septembrie prin cezariană, iar bucuria aducerii pe lume a unei fetiţe s-a transformat brusc într-o nenorocire.
 

A stat cu copilul mort în pântece 5 zile

În luna februarie a acestui an, un alt incident la fel de grav s-a petrecut în spitalul din Călăraşi. Victoriţa Radu, de 25 de ani, a stat 5 zile cu fătul mort în pântece. Copilul decedase cu puţin timp înainte de naştere. Toate analizele şi ecografiile realizate de medici când gravida a ajuns la spital indicau faptul că băieţelul trăieşte. La doar câteva ore de la internare, s-a constatat că bătăile inimii încetaseră. După câteva zile de chinuri, femeia a expluzat fătul pe cale natural la spitalul Polizu din Capitală.

Vă recomandăm şi:

Acuzaţii de malpraxis. O gravidă, plimbată de la un doctor la altul pentru a naşte, a adus pe lume un prunc mort

Gravida care a stat cinci zile cu copilul mort în burtă a născut. Ea a fost transferată, ieri, din Călăraşi la maternitatea Polizu

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite