Ce contraindicaţii are mustul, băutura delicioasă din struguri. Cum îl prepari corect

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sucul obţinut din struguri, o băutură delicioasă FOTO gradinavesela.ro
Sucul obţinut din struguri, o băutură delicioasă FOTO gradinavesela.ro

Bogat în vitaminele A, B1, B12 şi minerale, delicios, cu gust uşor înţepător, mustul trebuie consumat cu moderaţie chiar şi de persoanele sănătoase deoarece conţine mult zahăr.

“Mustul nu este recomandat persoanelor cu probleme de greutate. Consumat în cantităţi mari, mustul îngraşă, întrucât are un conţinut mare de zahar şi este foarte bogat din punct de vedere caloric. Se consideăa ca un pahar mic de must este echivalentul unui kilogram de struguri.

Pentru că are foarte mult zahar în compozitie, aproximativ 280 grame/litru, mustul este contraindicat diabeticilor sau celor cu rezistenţă la insulină. Cu cât trec zilele, cu atât concentraţia de alcool din must creşte.

Dacă în prima zi după ce a fost stors din struguri, mustul nu conţine deloc alcool sau cel mult 1%, după 3-4 zile fermentează, prinde un gust uşor acrişor, iar gradul de alcoolemie ajunge chiar şi la 4%. Prin urmare, dacă urmează să te urci la volanul maşinii, evită consumul de must”, spune dr. Daniela Stan, medic de familie.

Obţinut din struguri care se storc bine până iese toată zeama, mustul se transformă ulterior în vin. Până “fierbe”, licoarea obţinută este extrem de bogată în vitamine, minerale, polifenoli, vitamina C şi alte substanţe importante pentru organism.

Mustul conţine vitaminele A, B1, B2 şi vitamina C, şi are un efect extrem de revigorant, ajutând la detoxifierea organismului şi la stimularea imunităţii, mustul devenind şi o puternică armă împotriva cancerului datorită conţinutului mare în antioxidanţi.

Este recomandat persoanelor bolnave de cancer, dar şi celor predispuse la această cumplită afecţiune deoarece mustul conţine resveratrol, un antioxidant-minune din pieliţa strugurilor, ce previne şi combate cancerul. Mai mult decât atât, acelaşi resveratrol are proprietăţi antiinflamatoare, tonice, antidiabetice şi protectoare pentru inimă.

"Mustul este şi un tonic pentru minte datorită conţinutului său de lecitină şi de săruri de fosfor.  Mustul cel mai bun se prepară din strugurii zdrobiţi în blender, cu tot cu coajă, după ce au fost curăţaţi de seminţe. După ce a fost preparat, se consumă imediat şi nu se fierbe deoarece se pierd toate vitaminele şi mineralele esenţiale, ”, spune specialistul.

Scade riscul accidentelor vasculare

O cură de must făcută toamna aduce numai beneficii organismului. Mustul are grijă de inimă, scade hipertensiunea arterială şi diminuează riscul accidentelor vasculare

Prin îmbunătăţirea circulaţiei sangvine, a elasticităţii arteriale şi a funcţiei vasculare, consumul de must te ajută să eviţi oboseala cardiacă şi te pune la adăpost de accidentele vasculare cerebrale. Polifenolii reduc riscul de formare a cheagurilor de sânge şi oxidarea colesterolului „rău“ – una din principalele cauze ale fixării acestor plachete pe pereţii arterelor.

Compusul din must numit resveratrol diminuează luările în greutate, împiedicând astfel apariţia diabetului de tip 2 şi a obezităţii. Polifenolii din must stimulează sistemul imunitar şi reduc leziunile inflamatoare care pot să apară la nivelul celulelor pancreasului, producătoare de insulină.

Cum se obţine mustul

Pentru o cură de must trebuie să aveţi suc de struguri, proaspăt stors şi obţinut din struguri cât se poate de naturali, româneşti sau de la ţară. Se consumă trei pahare de must pe zi, între mesele principale. Se poate creşte cantitatea până ce ajungeţi la doi litri de must pe zi, iar pe tot parcursul curei este bine să nu mai consumaţi dulciuri ori fructe deoarece mustul conţine deja foarte mult zahăr”, spune dr. Daniela Stan.

Vă mai recomandăm şi:

Pentru ce categorii de persoane revin restricţiile în Bucureşti. Explozie de cazuri noi în Capitală

Cum au ajuns britanicii la mâna şoferilor români de camioane. „Înainte ne tratau ca pe sclavi, acum se roagă de noi”

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite