Pentru ce categorii de persoane revin restricţiile în Bucureşti. Explozie de cazuri noi în Capitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În Bucureşti, în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică, în intervalul 20:00-05:00, circulaţia va fi interzisă cu unele excepţii Foto: Arhivă
În Bucureşti, în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică, în intervalul 20:00-05:00, circulaţia va fi interzisă cu unele excepţii Foto: Arhivă

Valul de infectări a ajuns în Capitală la 6,33 la mia de locuitori, iar autorităţile vor lua măsuri restrictive precum carantina de noapte şi restricţionarea programului magazinelor în weekend, închiderea restaurantelor şi interzicerea concertelor şi nunţilor.

Incidenţa cazurilor de COVID-19 în Bucureşti a ajuns miercuri, 29 septembrie, la 6,33 la mia de locuitori. Drept urmare, conform legii, cum rata de infectare este peste pragul de 6, dar mai mică de 7,5, Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă va decide impunerea unor măsuri restrictive.

Cîţu: Să permitem activităţile HoReCa 

Dar nu şi pentru vaccinaţi. Premierul Florin Cîţu a anunţat ieri că a cerut Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă să adopte o decizie prin care să permită funcţionarea HoReCa şi după rata de incidenţă de 6 la mie, dacă personalul este vaccinat şi dacă toţi cei care intră sunt vaccinaţi.

„Am cerut domnului Raed Arafat să modifice hotărârea CNSU, astăzi s-ar putea să avem un CNSU, hotărârea CNSU, prin care să permitem activităţile HoReCa, dacă sunt vaccinaţi cei din personal şi pentru persoanele vaccinate, indiferent de rata de incidenţă. Persoanele vaccinate pot să meargă la restaurant, dacă şi cei de acolo sunt vaccinaţi”, a afirmat premierul. 

Acesta a apreciat că „nu trebuie să-i penalizăm pe cei vaccinaţi”. „Ăsta este un principiu de la care nu vreau să mă dau la o parte”, a adăugat premierul, precizând că o astfel de solicitare a venit deocamdată doar de la cei din HoReCa.  

Ce îi aşteaptă pe bucureşteni 

Concret, în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică, în intervalul 20:00-05:00, circulaţia va fi interzisă cu unele excepţii. Astfel, pe lângă cei care se deplasează în interes profesional, pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată sau pentru motive precum îngrijirea/însoţirea copilului, persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori în cazul decesului unui membru de familie şi care au nevoie, după caz, de adeverinţă de la angajator sau declaraţie pe propria răspundere, vor putea ieşi din case şi cei care sunt vaccinaţi cu rapel de cel puţin 10 zile şi care pot dovedi acest lucru cu ajutorul certificatului digital ale Uniunii Europene. 

Apoi, masca va fi obligatorie în unele spaţii publice. Astfel, aceasta va fi purtată pe o rază de 50 de metri în jurul unităţilor de învăţământ, dar şi în jurul pieţelor, spaţiilor comerciale şi unităţilor spitaliceşti (pe o rază de 25 de metri).

Magazinele, program restrâns în weekend 

Magazinele şi unităţile de prestări servicii vor avea de luni până vineri program normal, dar în zilele de weekend acestea vor putea funcţiona numai între orele 05:00-18:00, în afara acestui interval fiind permisă doar livrarea la domiciliu. Totodată, cu excepţia celor din hoteluri şi pensiuni, care vor servi exclusiv persoanele cazate, restaurantele şi cafenelele vor fi închise lucrului cu publicul, fiind permisă doar livrarea la domiciliu.

Totodată, sălile de sport, bazinele de înot şi piscinele interioare, dar şi cinematografele nu vor mai putea primi clienţi. Apoi, evenimente private precum nunţile, botezurile şi mesele festive, dar şi concertele, spectacolele, festivalurile şi cursurile de instruire, workshop-urile şi conferinţele vor fi interzise.

Creştere fulminantă în numai câteva zile 

Bucureştiul a ajuns la o asemenea incidenţă a cazurilor COVID-19 după un avans fulminant luat de valul 4 într-o scurtă perioadă de timp. Totul pe fondul deciziei Executivului de a mări pragul de infectare cu noul coronavirus de la care se va aplica interdicţia de circulaţie pe timpul nopţii la 6 la mie de la 4 la mie, cât era iniţial. Concret, Guvernul a decis că este necesară această relaxare a pragurilor de infectare „având în vedere necesitatea de menţinere a condiţiilor socio-economice necesare desfăşurării activităţilor specifice economiei naţionale“. Astfel, la 1 septembrie, în Capitală, rata de infectare era de numai 0,85 la mie şi creştea în fiecare zi cu numai câteva sutimi. A depăşit 1 la mie pe 5 septembrie, dar rata de creştere a rămas foarte mică (la nivel de sutimi sau zecimi de procent) până în jurul datei de 20 septembrie, când avansul s-a accelerat. Practic, din acea zi şi până ieri, rata de infectare a crescut fulminant cu 146% de la 2,57 până la  6,33 la mie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite