Când mâncăm fructe cu furculiţa şi ce capcane trebuie să evităm. În ce situaţii folosim cuţitul şi unde se pun sâmburii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Există reguli şi atunci când mâncăm fructe, mai ales atunci când suntem invitaţi la o masă festivă. Codul Bunelor maniere, scris de Aurelia Marinescu ne învaţă ce trebuie să facem pentru a evita gafele.Un întreg capitol al lucrării este rezervat despre cum trebuie să mâncăm fructe atunci când suntem invitaţi la o masă festivă. Aurelia Marinescu ne învaţă ce să facem când se servesc fructe.

Pere şi mere: le tăiem cu cuţitul de fructe în patru părţi, pe care le curăţăm de coajă (dacă dorim) una câte una, ajutându-ne de furculiţă. Le tăiem apoi în bucăţi pe care le mâncăm cu furculiţa. Sferturile pe care le lăsăm cu coajă pot fi mâncate cu mâna. E necesar să ne clătim degetele. Dacă para este prea zemoasă, nu o mâncăm cu mâna. Dacă nu vă pasă de etichetă, puteţi să muşcaţi din măr.

Fragii şi căpşunile: se mănâncă cu mâna, dacă au codiţă; dacă nu, se dau linguriţe, mai ales când sunt servite cu frişcă.

Strugurii, vişinele şi cireşele: se mănâncă cu mâna, bob cu bob. Sâmburii şi codiţele de cireşe şi de vişine se pun pe farfurie. Strugurii se mănâncă cu sâmburi şi pieliţă.

Piersicile: se taie în două, se îndepărtează sâmburele şi se mănâncă cu cuţitul şi furculiţa.

Prunele şi caisele: le deschidem cu mâna, scoatem sâmburele şi mâncăm fiecare jumătate.

Portocalele, mandarinele, clementinele: le tăiem coaja în forma de stea, scoatem fructul şi-l separăm în felii pe care le mâncăm cu mâna.

Bananele: se dezveleşte miezul şi se mănâncă cu mâna sau, dacă sunt prea moi, cu cuţitul şi furculiţa.

Pepenii şi ananasul: sunt serviţi în felii şi se mănâncă cu furculiţa, în afară de cazul excepţional în care ananasul este foarte dur şi justifică folosirea cuţitului. În Grecia, ni se recomandă să curăţăm pepenele de coajă şi să-l servim într-un castron mare, tăiat în cuburi mici; se mănâncă cu furculiţa.

Kiwi: se taie în două, iar miezul se mănâncă cu linguriţa.

În concluzie: la masă, fructele se mănâncă numai cu ajutorul cuţitului, furculiţei sau linguriţei. Muşcăm cu poftă numai când suntem în livadă.

Cartea care a ajuns bestseller naţional

Pretutindeni în lume, cărţile care ne învaţă normele comportamentului civilizat se bucură astăzi de un imens succes. “Codul bunelor maniere astăzi” nu face excepţie: la douăzeci de ani de la apariţie s-a vândut în peste 300.000 de exemplare. Scris cu inteligenţă, deplin adaptat uzanţelor moderne occidentale şi totodată celor româneşti, Codul este un veritabil bestseller naţional.

În urma extraordinarului succes al cărţii, autoarea, Aurelia Marinescu(licenţiată a Facultăţii de Limba şi Literatura Română), a fost invitată să vorbească la radio şi la televiziune, să dea interviuri, să scrie în reviste de mare tiraj pe tema comportamentului civilizat, să ţină cursuri de bune maniere la Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice a Universităţii Bucureşti.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite