Călăraşi: O asistentă medicală şi un copil s-au îmbolnăvit de gripă porcină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Femeia lucrează la secţia chirurgie a Spitalului Judeţean de Urgenţă. În acest sezon au fost confirmate 5 cazuri de gripă porcină, însă nu a fost înregistrat niciun deces. Primul a fost înregistrat în luna octombrie, iar ultimele două, săptămâna trecută.

Luni, 31 ianuarie 2011, a fost primit la Direcţia de Sănătate Publică(DSP) rezultatele exudatului nazo-faringian care confirmau prezenţa virusului la cele două persoane. Atât asistenta medicală cât şi copilul erau introduşi în colectivitate. Cu toate acestea, nu a fost instaurată carantina în spital şi nici în colectivitatea de unde făcea parte copilul, mai ales că cei mici sunt în vacanţa intersemestrială.

Primele semne ale bolii au apărut pe 25 ianuarie 2011, tot atunci fiindu-le prelevate probe care au fost trimise către Institutul Clinic Fundeni, de unde s-a primit rezultatul o săptămână mai târziu. Copilul a fost izolat la domiciliu unde i-au fost administrat tratamentul adecvat, iar asistenta medicală a fost internată de pe data de 25 ianuarie până marţi, 31 ianuarie, la Secţia Boli Contagioase.

„Motivul pentru care a fost izolată mai mult timp în Secţia Boli Contagioase nu a fost pentru că se simţea foarte rău, ci mai mult din motive de serviciu“, declară medicul epidemiolog, Camelia Truică. Cele două persoane nu au fost plecate din oraş, virusul fiind contactat din colectivitate. „Nu există nicio legătură între acest caz de gripă la persoana adultă şi cel confirmat la tânărul care a fost internat în spital“, spune Camelia Truică.

Nu e carantină

Asistenta medicală face parte din blocul operator de la Secţia Chirurgie şi se află în acest moment acasă, în stare bună. Cu toate acestea, medicii spun că în spital nu a fost declanşată carantina şi nu a fost închisă nicio secţie. „Ne aşteptăm ca virusul să circule, pentru că aceasta este o gripă sezonieră“, declară medicul Corina Şebe, director al Direcţiei de Sănătate Publică. 

Săptămâna trecută, în judeţ s-au înregistrat 956 de cazuri de infecţii respiratorii acute, cu 20% mai multe decât în săptămâna precedentă. 70 % din cazuri au fost înregistrate la copii. În aceeaşi perioadă, 291 de persoane au făcut pneumonie, cele mai multe cazuri înregistrându-se la cei cu vârste cuprinse între 30-64 de ani, 88 de cazuri.

 Cu gripă au fost diagnosticate şase pacienţi, la doi dintre aceştia fiind confirmată infestarea cu A H1N1. Pentru a fi feriţi de gripă, 144 de persoane s-au vaccinat săptămâna trecută, la nivelul judeţului fiind imunizate 21.079 de persoane, cu doze achiziţionate de Ministrul Sănătăţii.

Citiţi mai multe despre acest subiect în ediţia de azi a cotidianului Adevărul de Seară Călăraşi

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite