Călăraşi: La Primăria Vîlcelele, 40% dintre angajaţi pleacă acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarii din judeţ au fost înştiinţaţi că până la începtul lunii august trebuie să facă reducerile de personal, conform cerinţelor impuse de Guvern.

Astfel, în funcţie de numărul de locuitori ai fiecărei unităţi administrativ-teritoriale  se refac organigramele şi se restrucutrează numărul de posturi de bugetari. Primarii comunelor din judeţ  dar şi din ţară sunt obligaţi ca până în august 2010 să îţi facă bine calculele să şi întocmească noile normative de personal impuse de Guvern şi să treacă la concedieri massive.

Până acum nu se ştie încă exact câţi oameni din administraţia publică locală vor râmâne fără locuri de muncă. Hotărârea Guvernului de a impune tuturor primăriilor un număr limitat de angajaţi a dat peste cap activitatea tuturor administraţiilor din judeţ. Trei primari din localităţile Vîlcelele, Independenţa şi Ştefan cel Mare ne-au explicat ce înseamnă pentru ei restructurările stabilite de Guvern .

 Rămân 20 din 28

Comuna Vâlcelele este compusă din satele Vâlcelele si Floroaica. Localitatea este situată în partea de nord-est a judeţului Calarasi, la o distantă de 29 km nord- vest de municipiul Călărasi. Ea ocupa o suprafata de 1,627 kmp.- vatra satului si 4560 ha teren arabil şi are o populatie de 2081 locuitori, de nationalitate romana, din care 1384 in satul Vâlcelele si 697 in satul Floroaica. Astfel, în prezent, peste 400 persoane  lucreaza ca salariati in sectorul agricol  privat, iar un numar de peste 150 au propriile lor exploatatii  agricole familiale.

Conform normativelor de personal impuse de Guvern comuna trebuie să mai aibă 20 de angajaţi.Actuala schemă cuprinde 28 de persoane , ceea ce înseamnă  o reducere de personal 40% din personalul angajat la această oră de primăria Vîlcelele.„Din păcate trebuie să facem reducerea de personal impusă de Guvern . E dureros, dar trebuie dau afară 8 persoane din rândul celor angajaţi la salubritate, bibliotecă şi poliţie comunitară“, a declarat Vasile Iliuţă, primarul comunei Vîlcelele.

Independenţa nu concediază!

Comuna Independenta este alcătuită din trei sate: Independenţa (fost Coadele), Potcoava si Visinii (fost Fleva). Ea este amplasată la circa 16 km vest- nord- vest faţă de municipiul  Călăraşi, capitala judeţului. Localitatea are 3500 de locuitori, ocupaţiile de bază ale locuitorilor fiind activităţile cu specific agricol. „De câţiva ani, solicitam să ni se transmită şi nouă, normative de personal ca să nu facem angajări anapoda.Ştiam că va veni o zi când toată lumea va trebui să dea scoteală pentru angajarile făcute, de aceea nu m-am hazardat să fac angajări de personal“, a precizat Constantin Anghel, primarul comunei Independenţa .

Organigrama Primăriei Independenţa cuprinde 23 de angajaţi şi se încadrează în normativele de personal impuse de noile reglementări stabilite de Guvernul Român. Primăria Independenţa având dreptul să mai angajeze încă 5 persoane în schema de personal pe motiv că derulează un proiect finanţat cu fonduri Phare.

Situaţie incertă

Comuna Ştefan cel Mare are în componenta un singur sat . Ea se afla amplasată în partea de N-E a Judetului Calarasi, învecinându-se cu judeţul Ialomiţa. Suprafaţa comunei este de 2344 ha din care intravilan 213 ha, iar locuitorilor este 3 409. Ca şi Primăria Independenţa, cea din comuna Ştefan cel Mare are dreptul la 23 de funcţionari, deşi are în schemă numai 18 angajaţi.

Apar, însă unele  diferenţe în sensul că localitatea are înfiinţate servicii publice, precum cele  apa şi canal, poliţie comunitară . „Pe acestea ar trebui să le privatizăm ceea ce ar însemna mărirea preţului la apă potabilă şi canalizare . Acestea sunt serviciile în schemele de personal trebuie să modificăm numărul angajaţilor, dacă nu le privatizăm“, a menţionat Nicolae Pandea primarul comunei Ştefan cel Mare.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite