Călăraşi: Braţul Borcea este poluat cu amoniu UPDATE Sugarii pot muri dacă li se dă să bea apă poluată cu amoniu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urma măsurătorilor efectuate de „Asociaţia Lunca Dunării“  în data de 24.02 2011, s-a constat că braţul Borcea este infestat cu amoniu. Valorile măsurate de amoniu sunt de 0,6, valorile admise sunt 0, iar valorile admise excepţional sunt de 0,5.

UPDATE Ora. 15.41„Pentru adulţi nu este foarte periculos, deoarece nitriţii sunt folosiţi la mezeluri şi carne pentru a le da o culoare mai roşie“, ne-a declarat dr.Victor Verinceanu, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Călăraşi. „Nu am primit nicio sesizare oficială în legătură cu poluarea de amoniu. Singura comună care se alimentează cu apă din braţul Borcea este Modelu. Aşteptăm şi celelalte măsurători să vedem ce se întâmplă“, ne-a declarat Ion  Rotaru, inginer şef la Apele Române.<!--[if gte mso 10]>

UPDATE Ora 12.23. Apa potabilă provine din braţul Borcea şi din fluviul Dunărea. „Dacă apa potabilă ar fi poluată cu amoniu, ar fi foarte periculos pentru copiii cu vârste cuprinse între 0-2 ani, provocându-le creşterea hemoglobinei şi se poate ajunge la deces“, ne-a declarat Victor Verinceanu, managerul Spitalului Judeşean de Urgenţă Călăraşi.

„În urma dezastrului care s-a petrecut în Ungaria în luna octombrie 2010, am hotărât să mai verificăm calitatea apei, să fim siguri că nu este infestată. În urma măsurătorilor s-a constatat că braţul Borcea este infestat cu amoniu, în dreptul oraşului Călăraşi şi este vorba de poluare industrială care vine din lacul Jirlău. Marţi, 1 martie 2011, vom relua măsurătorile şi în cazul în care va persista vom anunţa autorităţile. Am făcut analize şi la apa potabilă şi au ieşit bine“, ne-a declarat Marius Mertoiu, vicepreşedinte Asociaţia Lunca Dunării.

Citiţi mai multe amănunte în ediţia de luni a cotidianului „Adevărul de Seară“ Călăraşi

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite