Blestemul canalului Dunăre-Bucureşti: fantomele satelor înghiţite de apele lacului Săruleşti pentru megalomania nerealizabilă a lui Ceauşescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câteva sate din judeţul Călăraşi au fost înghiţite de ape în anul 1983 când s-au început lucrările la canalul Dunăre-Bucureşti. Astfel, planurile absurde ale fostului dictator au spulberat visele mai multor oameni din Bărăgan, nevoiţi să fie strămutaţi şi să lase în urmă agoniseala de-o viaţă.

Şi astăzi când apele seacă ies la iveală ruinele unei biserici, fundaţia unei şcoli sau a unei case şi chiar un cimitir. Pe fundul lacului Săruleşti se află satele Ciofliceni şi Pavliceni, părţi din Săruleşti-sat, Presna şi Sănduliţa. Localităţile au fost inundate de comunişti pentru realizarea canalului Dunăre-Bucureşti, proiect care a fost însă abandonat în anul 1989 deoarece  s-a constatat că nu se poate menţine un nivel navigabil constant până în Capitală. Localnicii susţin că, azi, adâncimea lacului ajunge şi la 11 metri pe un luciu de apă de 420 de hectare, lung de 20 de kilometri şi cu o lăţime care ajunge la 600 de metri.

Monument istoric, în Mostiştea

Aceeaşi situaţie o întâlnim şi în comuna Gurbăneşti. Deşi se află pe lista monumentelor istorice din România, schitul Codreni, aflat în comuna Gurbăneşti şi ridicat în 1678, se află la 10 metri adâncime, în apele acumulării Mostiştea. „În anii '80, o mare parte din comuna Gurbăneşti aflată pe malurile râului Mostiştea a fost demolată, ca urmare a construirii barajului de acumulare. Partea din amonte a fost inundată, iar partea din aval a dispărut cu timpul sau încă îşi păstrează ruinele parcă încrâncenându-se să reziste urgiei acelor vremuri”, susţine Viorel Dumitrescu, fiu al comunei care a încercat să păstreze vie imaginea localităţii pe site-ul gurbanesti.ro.

Devastată şi incendiată

De mai bine de 30 de ani, ruinele bisericii din satul Măgureni sunt mărturia dezastrului făcut de comunişti. Lăcaşul de cult a fost construit între anii 1671-1674, iar peticul de pământ pe care se află este înconjurat de lacul Săruleşti.

calarasi magureni

„Deşi a fost inundată, devastată şi incendiată de mai multe ori, o parte a bisericii se încăpăţânează să nu se prăbuseaşcă. Pasionaţii de fotografii şi de locuri inedite din România se aventurează până la Săruleşti pentru a vedea dezastrul pe care l-a provocat Nicolae Ceauşescu”, spun localnicii.

Vă recomandăm şi:

Istoria misterioasă a palatului brâncovenesc de la Obileşti, locul bântuit de domniţele voievodului

FOTO Cele mai frumoase poze cu ruinele bisericii Măgureni. Lăcaşul de cult din Bărăgan, ispită pentru fotografi

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite