Asociaţia Elevilor: Consiliul Local Olteniţa continuă umilirea copiilor: Bursă de merit în valoare de 13 lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asociaţia Elevilor din Călăraşi trage un semnal de alarmă în privinţa cuantumului derizoriu stabilit de Consiliul Local al Municipiului Olteniţa în vederea acordării burselor şcolare. Elevii susţin că dezinteresul aleşilor locali faţă de copii este maxim. Astfel, un absolvent al clasei a XII-a, cu media 9.80, a primit o bursă de merit în valoare de doar 13 RON, sumă incapabilă să sprijine accesul la educaţiei şi să încurajeze meritocraţia.

Drept urmare, Asociaţia Elevilor din Călăraşi (AECL), singura organizaţie independentă care îşi asumă reprezentarea elevilor la nivel judeţean, dezaprobând modul batjocoritor în care aleşii locali au înţeles să îşi îndeplinească obligaţiile prevăzute de lege, cere remedierea imediată a nedreptăţii cauzate elevilor olteniţeni.

Bursele şcolare joacă un rol de neînlocuit în acordarea sprijinul material, constituindu-se într-o măsură de protecţie socială, respectiv susţinerea elevilor care obţin rezultate şcolare foarte bune.

Potrivit. art 82 din Legea 1/2011 a educaţiei naţionale, consiliile locale au obligaţia de a acorda burse şcolare principalilor beneficiari ai educaţiei care îndeplinesc criteriile impuse de OMECTS nr. 5576/2011, ceea ce înseamnă aprobarea acestei destinaţii de cheltuieli şi a creditelor bugetare necesare odată cu adoptarea proiectului de buget local.

Cu toate acestea, cuantumul acestor burse nu poate fi derizoriu, fiind necesar ca el să sprijine accesul efectiv la educaţie, precum şi menţinerea performanţelor şcolare. Aşa cum a fost precizat în comunicatul anterior, privitor la aceeaşi problemă, putem constata faptul că suma de 20 RON/elev nu este o sumă potrivită, banii nefiind suficienţi nici măcar pentru achiziţionarea materialelor necesare orelor de curs. Aşadar, suma de 13 RON alocată elevilor din Olteniţa nu este decât o altă dovadă a dezinteresului autorităţilor faţă de educaţie, în mod contrar celor susţinute cu ocazia discursurilor publice susţinute de reprezentanţii comunităţilor locale.

Educaţia trebuie tratată ca o prioritate

"Solicităm încă o dată Consiliului Local al Municipiului Olteniţa să adopte o hotărâre în vederea majorării cuantumului burselor şcolare în cadrul proximei şedinţe a organului deliberativ!", atrag atenţia reprezentanţii Asociaţiei Elevilor din Călăraşi.

Rebeca Pestriţu, preşedinte al Asociaţiei: ,,Consider că această hotărâre a Consiliului Local al Municipiului Olteniţa de a acorda burse de merit în valoare de 13 RON nu poate fi catalogată altfel decât nefirească; suma este extraordinar de mică, elevul nefiind capabil să îşi asigure măcar materialele necesare participării la cursurile zilnice. Este de adăugat faptul că impactul asupra elevilor este unul negativ, din punctul de vedere al stimulării performanţelor şcolare.

Din moment ce astfel de eforturi nu sunt apreciate, elevii ar putea fi descurajaţi să depună eforturi suplimentare, cu atât mai mult cu cât sistemul de învăţământ este anacronic şi centrat pe beneficiar doar la nivel declarativ. Sper doar ca semnalul de alarmă pe care îl tragem să atragă şi atenţia autorităţilor locale şi să le determine să îşi reevalueze hotărârile, deoarece educaţia ar trebui tratată drept o prioritate, astfel cum s-a asumat prin discursurile publice susţinute. Singura soluţie viabilă constă în majorarea cuantumului destinat în acest sens. În caz contrar, Asociaţia Elevilor din Călăraşi va lua măsuri pentru schimbarea acestei situaţii. Trebuie să ţinem cont de faptul că nu este prima dată când elevii sunt dezavantajaţi în acelaşi mod. "

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite