10 beneficii ale celor mai dulci fructe. De ce e bine să mâncăm pere cu tot cu coajă, ce substanţă anticancerigenă conţin
0Folosită în salate, sosuri sau în deserturi, pară a fost menţionată încă din Antichitate, fiind considerată un fruct de lux. Conform unor studii ştiinţifice, para este fructul cu cele mai mici şanse să provoace alergii. De aceea, se recomandă să fie primul fruct oferit copiilor mici în procesul acestora de alimentaţie.
Filosoful şi scriitorul grec Homer a scris "Odiseea" despre pară că este “un dar de la zei”. Se spune că în Franţa, în timpul domniei lui Ludovic al XIV-lea, în secolul al XVII-lea, para era considerată un fruct de lux şi cel mai preţuit în cadrul curţii regale. Perele conţin 80% apă, în rest fibre, vitamina C, vitamina A, vitamina E, vitamine din complexul B, acid folic, enzime, antioxidanţi şi minerale. Este recomandat să nu curăţaţi perele de coajă, întrucât aceasta conţine jumătate din cantitatea totală de fibre a fructului, antioxidanţi şi substanţe anticancerigene, precum acidul cinamic.
Fibrele, vitamina C, cuprul şi vitamina K din pere sunt cele mai concentrate elemente din fruct. Consumul unei pere medii asigură 15-20% din necesarul zilnic de fibre al organismului nostru.
"Vitamina C, prezentă şi în pere, stimulează lupta celulelor împotriva infecţiilor, distruge viruşi şi bacterii şi regenerează vitamina E, un puternic antioxidant. Cuprul este responsabil pentru protejarea organismului de radicalii liberi, care produc pe termen lung efecte grave asupra organismului. Fibrele asigură o bună funcţionare a sistemului digestiv şi a colonului: scad nivelul colesterolului şi micşorează şansele de dobândire a cancerului mamar pentru femeile de vârsta a doua şi a treia”, explică dr. Daniela Stan, medic de familie.
Indice glicemic redus
1. Previn cancerul. Perele conţin acid hidroxicinamic, care protejează împotriva cancerului de stomac şi pulmonar.
2. Scad şansele de apariţie a diabetului. Flavonoidele şi antocianinele din compoziţia lor au rolul de a regla nivelul de glucoză din organism. Graţie fibrelor solubile şi insolubile, scad riscul de apariţie a diabetului de tip II.
3. Previn osteoporoza. Nutriţioniştii le recomandă pentru protejarea sănătaţii oaselor, pentru că ajută organismul să absoarbă calciul din alimente.
4. Menţin sănătatea ochilor. Consumate frecvent, perele reduc riscul de apariţie a degenerescenţei maculare, cauza principală în pierderea vederii.
5. Ajută la menţinerea greutăţii. Datorită conţinutului mic de calorii, sunt un desert ideal pentru persoanele supraponderale şi un ajutor pentru cele care sunt la dietă.
6. Combat răceala şi gripa. Pentru că au în compoziţia lor vitamina C, sunt ideale pentru a alunga răceala şi gripa. De asemenea, acţionează benefic asupra plămânilor, care produc energia necesară pentru a lupta cu agenţii patogeni.
7. Stimulează digestia. Având un indice glicemic redus, sucul de pere este ideal pentru reglarea tranzitului intestinal.
8. Predispun la relaxare. Sucul natural de pere creează o stare de calm şi de relaxare, dar menţine şi tonusul cerebral.
9. Combat ridurile. Vitamina C elimină efectul negativ al radicalilor liberi, care provoacă îmbătrânirea pielii.
10.Previn apariţia osteoporozei. Perele pot conţine o cantitate foarte mare de bor care ajută la reţinerea calciului în organism, nivelul redus de calciu din oase fiind principala cauză a apariţiei osteoporozei.
"De asemenea, perele sunt recomandate şi femeilor însărcinate pentru prevenirea defectelor de tub neural la nou-născuţi. Perele conţin o cantitate mare de carbohidraţi solubili, prin urmare sunt o alegere foarte bună şi înainte de antrenamente, precum şi în curele de slăbire", spun specialiştii.
Vă recomandăm şi: