Zăpadă, mană cerească doar pentru culturi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zăpada a fost o bucurie pentru agricultori
Zăpada a fost o bucurie pentru agricultori

Temperaturile ridicate din ultimele săptămâni, atipice pentru această perioadă îi făceau deja pe fermieri să se gândească din nou la un an compromis pentru culturile lor agricole. Nici temperaturile scăzute înregistrate în ultimele zile nu erau în totalitate benefice.

Gerul ar fi putut duce la încetarea activităţii dăunătorilor în câmp, însă cele care au fost deja afectate de boli sau dăunători, pot suporta mai greu îngheţul, mai ales în cazul în care nu au fost fertilizate corespunzător. Căderea zăpezii este o veste bună pentru agricultorii din judeţ. Neaua va duce la menţinerea umidităţii în sol şi va proteja culturile se toamnă de îngheţ.

„Aşteptam de mult timp zăpada având în vedere că am avut posibilitatea să înfiinţăm culturi şi în luna noimebrie. Dar acum ne temeam de geruri care ar fi putut compromite culturile. Căderea zăpezii este o veste foarte bună şi era excat ceea ce trebuie atât pentru grâu, cât şi pentru rapiţă şi orz", ne-a declarat Daniela Stan, directorul Direcţiei Agricole Buzău.


Rapiţa, cea mai vulnerabilă cultură


Cea mai vulnerabilă la îngheţ şi la lipsa zăpezii este rapiţa. Majoritatea fermierilor care o cultivă ştiu că aceasta este cea mai vulnerabilă la condiţiile meteo, aşa se face că rapiţa este prima cultură pe care şi-o asigură un agricultor. Fermierii a căror rapiţă este distrusă au avantajul că pot "întoarce cultura" şi pot planta altceva pe terenul respective sau pot aştepta despăgubirile de la Guvern.

În această toamnă, în judeţul Buzău au fost înfiinţate 58.000 de hectare de grâu, 16.300 de hectare de rapiţă şi peste 3.000 de hectare de orz de toamnă.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite