VIDEO Trei tineri s-au aruncat după cruce în apele îngheţate ale râului Buzău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aurel Burlacu a prins pentru a şasea oară crucea
Aurel Burlacu a prins pentru a şasea oară crucea

Câteva sute de buzoieni au participat astăzi la procesiunea şi slujba de sfinţire a apelor râului Buzău, singurul râu sfânt din ţară. Trei tineri s-au încumetat să intre  în apa rece ca gheaţa, după crucea aruncată de preot iar unul a reuşit să o aducă la mal înapoi preotului.

Credincioşii au ascultat rugăciunile preoţilor după care s-au aşezat la rând ca să primească agheasma mare împărţită dintr-o cisternă de cinci tone. Este cunoscut că apa sfinţită la Bobotează are puteri tămăduitoare. Băută dimineaţa pe stomacul gol, după rugăciune, agheasma te vindecă de boli, te păzeşte de oameni răi iar de-ţi stropeşti casa nu vei fi călcat de hoţi.

În credinţa populară se spune că atunci când preotul aruncă crucea în apă e bine să o prinzi iar răsplata va veni neîntârziat de la Dumnezeu, care te va ocroti şi îţi va veghea zilele. În buna tradiţie şi la râul Buzău a fost bătaie pe cruce. Cu o jumătate de oră înainte de momentul aruncării crucii, tinerii, trei la număr, s-au dezbrăcat ca să se adapteze mai bine temperaturii.

Tânărul care a adus crucea preotului a reuşit pentru a şasea oară să câştige lupta pentru cruce. El a fost răsplătit pentru curaj cu o icoană şi o cruciuliţă. “Este a şasea oară când prin crucea aruncată de Bobotează şi de fiecare data am avut noroc şi am fost sănătos. Anul trecut de pildă, şi eu şi soţia ne-am găsit locuri de muncă mai bune şi am fost sănătoşi. Sper ca anul ăsta să îmi meargă şi mai bine şi mie şi familiei mele. Oricum este ultimul an când mai sar după cruce”, a declarat Aurel Burlacu, din Mărăcineni.

Râul Buzău este singura apă curgătoare sfântă prin sacrificarea în anul 372 a lui Sava Gotul, un credincios ale cărui minuni i-au speriat pe năvălitorii goţi. Slujbele de sfinţire la malul râului Buzău au început imediat după Revoluţie.

CITEŞTE ŞI

VIDEO Botezul cailor, obicei străvechi păstrat în satele din Bărăganul buzoian

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite