VIDEO Muzicieni din Franţa, în turul României pentru a prelua din repertoriul ţiganilor. Au oprit într-un un sat din Buzău, pentru repetiţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Francezii au oprit pe un câmp
Francezii au oprit pe un câmp

Mai mulţi instrumentişti din Franţa, membri ai unei fanfare din sudul oraşului Lyon, străbat România în căutarea unor lăutari ţigani pentru a le învăţa repertoriul. În drumul spre Moldova, cântăreţii străini au poposit într-o localitate buzoiană din Bărăgan, pentru a le oferi sătenilor un spectacol de aproape o oră.

Liniştea sătenilor din Smeeni a fost tulburată duminică după-amiază de muzica fanfarei franceze, care a făcut un scurt popas în zona târgului de la marginea satului, pentru o scurtă repetiţie.

Curioşi, o parte dintre sătenii de aici au vrut să vadă şi să audă mai de aproape spectacolul oferit gratis. Startul l-a dat un localnic care s-a apropiat de cântăreţi şi a observat că sunt străini, însă nu a putut să comunice cu ei deoarece nu le înţelegea limba.

S-a gândit totuşi să fie ospitalier şi să le lase o impresie bună, aducându-le o sticlă de vin. ”Auzind trombonul, m-am dus la ei dar nu m-am înţeles pe româneşte cu ei. Am zis să le-aduc un vin bun de acasă să facă o cântare să vină tot satul aici. Când m-am dus acasă am găsit sticla goală. Am zis să nu mă fac de râs şi m-am dus la magazin de le-am cumpărat o sticlă de vin. Au băut oamenii şi acum ne încântă cu muzica lor”, ne-a declarat Neculai Ţuţulan, localnicul ospitalier.

În câteva minute,  zeci de săteni s-au adunat aici şi au început să se fotografieze cu francezii, încercând să fie cât mai prietenoşi cu ei. Unii chiar au început să danseze pe muzica lor, alţii au încercat sa şi cânte la o parte din instrumentele muzicale.

Aşa au aflat că sunt francezi şi că locuiesc în Auvergne, un mic sat de muzicieni din Franţa, în apropiere de Lyon. Sunt în România de câteva săptămâni, într-o excursie în care se familiarizează cu muzica ce se cântă în formaţiile de ţigani lăutari. Au cântat alături de Lăutarii de la Clejani, fanfare de la Vaslui, Valea Mare, Brad şi Doagele. Se îndreaptă către Moldova acolo unde speră să întâlnească şi alţi lăutari pentru a împărtăşi cu ei muzica ce se cântă în cadrul fanfarelor.

Francezii le-au mulţumit sătenilor din Smeeni pentru că au fost bine primiţi în sat, iar timp de aproape o oră până la lăsarea întunericului le-au dat celor de aici un spectacol gratis.

Buzău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite