VIDEO Mii de animale moarte zac sub ruinele unor grajduri mistuite de foc lângă Buzău: „Noaptea îngheaţă, ziua se dezgheaţă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Incendiul a izbucnit sâmbătă spre duminică
Incendiul a izbucnit sâmbătă spre duminică

La 10 kilometri de Buzău, mii de cadavre de animale se află de o săptămână sub ruinele unei ferme porcine mistuite de un incendiu violent. Proporţiile dezastrului de la complexul de porci din comuna Stâlpu, unde s-a produs un puternic incendiu duminică, 5 ianuarie, sunt mult mai mari decât s-a crezut iniţial.

Peste 11.000 de porci, scroafe şi tineret, au murit carbonizaţi sau intoxicaţi însă nimeni nu a ridicat cadavrele până acum. 

Au murit mai mult de jumătate din efectivul de porcine al acestei ferme, complex aflat printre primele la nivel naţional ca număr de capete de porcine. 

Reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare din Buzău au dispus măsuri de bio securitate, întrucât în celelalte adăposturi de porci mai există porci vii. Au intrat aici şi poliţişti criminalişti care au făcut cercetări la faţa locului.

Pentru că numărul de cadavre este mare, autorităţile au solicitat convocarea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă pentru identificarea soluţiilor de ecarisare. S-a ales soluţia de îngropare a cadavrelor la faţa locului, demers care trebuie realizat într-un timp cât mai scurt întrucât rămăşiţele animalelor moarte au intrat deja în descompunere.

”Cei de aici au spus că în cel mult o săptămână vor îngropa cadavrele însă vor trebui eforturi mai mari pentru că temperaturile exterioare nu asigură conservabilitatea cadavrelor. Disconfortul olfactiv devine evident”, spune Ciprian Botezatu,  director DSV Buzău.

Administratorii fermei acuză de indolenţă autorităţile judeţene care abia joi au dispus o măsură de îngropare a cadavrelor. Ferma este situată la trei kilometri de sat, iar mirosul devine insuportabil.

”Singura variantă a fost îngroparea, cu ajutorul primăriei Stâlpu. Incendiul s-a stins duminică, sunt şase zile de când animalele sunt moarte în mediul deschis. Noaptea îngheaţă, ziua se dezgheaţă. Este vorba despre un efort uman uriaş pentru ecarisare”, declară Sorin Coman, asociat. 

”Nu mi s-a transmis că nu sunt nemulţumiţi. Din contră, am avut o întâlnire cu administratorul societăţii comerciale şi chiar ne-a mulţumit că am intervenit pe lângă primărie să-i sprijine cu utilaje şi cu forţă de muncă. Acum se îngroapă cadavrele carbonizate cu toate măsurile de siguranţă, cloramină, folie de protecţie”, precizează Leonard Dimian, prefectul judeţului Buzău. 

În noaptea de sâmbătă spre duminică, maternitatea porcină de 8.000 de metri pătraţi din comuna Stâlpu s-a aprins din senin şi a ars ca o torţă, cu 9.000 de purcei şi peste 2.000 de scroafe înăuntru.  Paguba este uriaşă, de peste opt milioane de euro, iar proprietarul nu are asigurare.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite