VIDEO Generalul Nicolae Ciucă, noul şef de Stat Major, unul dintre ofiţerii care au condus primele misiuni în Irak şi Afganistan ale militarilor români

0
0
CIUCA

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat la 29 decembrie 2014 decretul de numire în funcţie a noului şef al Statului Major General, generalul locotenent Nicolae Ciucă, propus de Guvern pentru această funcţie. Ceremonia de învestire se va desfăşura, marţi, la sediului Ministerului Apărării Naţionale, cu începere de la ora 14. Nicolae Ciucă îl înlocuieşte în funcţie pe generalul Ştefan Dănilă, al cărui mandat s-a încheiat la 1 ianuarie.

Pe 7 ianuarie 2014, Generalul Nicolae Ciucă, până atunci comandant al Diviziei 2 Infanterie „Getica” Buzău, a fost numit şef al Statului Major al Forţelor Terestre (SMFT). 

General Nicolae Ciucă a fost comandatul Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată „Unirea Principatelor” Focşani de la finele anului 2009 şi până la începutul anului 2011, atunci când a devenit comandant al Diviziei 2 Infanterie „Getica” Buzău. Acesta a coordonat activitatea unităţilor militare din estul şi sud-estul României.  

Nicolae Ciucă este originar din Dolj şi, de-a lungul anilor, a participat la o serie de misiuni internaţionale în Angola, Kosovo, Bosnia, Afganistan şi Irak. A fost decorat pe parcursul anilor cu Ordinul Naţional "Pentru Merit" în Grad de Cavaler, Semnul Onorific în Serviciul Patriei XV, XX, Medalia ONU pentru misiunea UNAVE III, Emblema de onoare a Armatei României şi Emblema de Onoare a Statului Major al Forţelor Terestre. A participat la misiuni externe începând cu anul 1996, în Angola. A comandat Batalionul 26 Infanterie, între 2001 şi 2004, batalion pe care l-a şi condus în prima misiune din Afghanistan, care a avut o importanţă esenţială pentru intrarea României în NATO.

Armata Română are deja o istorie de peste un deceniu a misiunilor peste hotare iar unul dintre primii ofiţeri care au comandat unităţi dislocate în teatrele de operaţii din Asia. Pe când se afla în funcţia de comandant al Diviziei 2 ”Infanterie” Getica, din Buzău, acesta a acordat un interviu publicaţiei Adevărul. 

Generalul Ciucă mărturiseşte că debutul operaţiunilor a fost extrem de greu, deoarece militarii români se aflau la primul contact cu un mediu atât de ostil, precum cel din Afganistan şi apoi Irak. 

”Impactul, sigur, a fost unul deosebit, pentru că absolut totul era diferit de ceea ce noi executaserăm până la acel moment.(...) Cel mai mare impact l-a avut mediul de desfăşurare a acţiunilor. Era un mediu total ostil, cu care nu ne mai întâlniserăm niciodată, relieful complet arid al Afganistanului şi semideşertic al Irakului, au avut o importanţă deosebită în tot ceea ce a însemnat planificarea acţiunilor de luptă ale structurilor din cele două teatre de operaţii”, spune Generalul Ciucă.

Ofiţerul superior îşi aminteşte că dificultatea de la început era generată şi de comunicarea cu populaţia băştinaşă, care aveau altă cultură.   

”Gama de misiuni pe care am avut-o  de executat în ordin a cuprins aproape tot spectrul acţiunii militare. Numai că modalitatea în care noi am abordat misiunea respectivă a fost de la simplu, la complex şi am acţionat iniţial în structuri mici, ulterior am dezvoltat, ajungând să executăm misiuni cu structuri de valoare companie. Abordarea a fost progresivă pornind de la faptul că s-a realizat inclusiv o pregătire psihică, imagologică, pentru că noi veneam cu tehnică ce se asemăna la exterior cu cea a armatei ruse şi în urma războiului pe care armata rusă l-a purtat în Afganistan, vă daţi seama ce impact ar fi avut asupra populaţiei, dacă nu avea această pregătire”, declară Generalul Ciucă. 

CITEŞTE ŞI

Ministrul Apărării: există premisa ca în 2016-2017 să avem capabilitatea de aviaţie de vânătoare

Buzău


Ultimele știri
Cele mai citite