VIDEO Focul Viu şi Vulcanii Noroioşi, promovaţi în întreaga lume. Geoparcul Ţinutul Buzăului va intra în Reţeaua Globală UNESCO
0Specialiştii Consiliului Judeţean şi cei ai Universităţii Bucureşti, parteneri de 13 ani în acest proiect, vor depune documentaţia pentru ca Geoparcul Ţinutul Buzăului să fie recunoscut internaţional. Călătorii care ajung aici pot vizita multe atracţii naturale, rare în lume. Este vorba despre vulcani noroioşi, focuri vii, munţi de sare, pietre şi sfincşi cu forme bizare, chihlimbar unic şi multe altele.
Ţinutul Buzăului include o zonă care cuprinde 18 comune din zona de deal şi munte din nord-vestul judeţului Buzău, fiind o zonă complet rurală cu circa 50.000 de locuitori, geoparcul putând fi vizitat pe toată durata anului, gratuit.
Mişcarea pentru constituirea Geoparcului Ţinutul Buzăului a fost iniţiată în 2007 de către reprezentanţi ai Universităţii Bucureşti, în colaborare cu specialiştii Biroului de turism al Consiliul Judeţean Buzău.
”În contextul evoluţiei economice şi politice ulterioare, scopul demersurilor iniţiate – recunoaşterea statutului de Geoprac al acestui areal geografic corespunzător reglementărilor UNESCO şi ale Cărţii Reţelei Europene a Geoparcurilor – a stagnat, deşi este un proiect important al Strategiei de dezvoltare şi promovare a turismului”, se precizează în referatul preşedintelui CJ, Petre Emanoil Neagu, la proiectul de hotărâre. Contribuţia financiară anuală a Consiliului Judeţean Buzău a fost estimată la 70.000 euro, sumă care poate fi asigurată din bugetul propriu al judeţului Buzău pe perioada de şapte ani de valabilitate a parteneriatului.
Ţinutul Buzăului nu este un loc, este o experienţă!
Ţinutul Buzăului este locul perfect pentru cei care doresc să trăiască o experienţă autentică, bogată şi greu de uitat, sau să trăiască într-un loc cu adevărat special unde omul se dezvoltă în armonie cu restul naturii.
Este un teritoriu complet rural, locuit de circa 43.000 de munteni, cu o tradiţie a locuirii care se întinde cel puţin până în epoca bronzului.
Geoparcul poate fi vizitat pe toată durata anului, gratuit. Accesul se face pe drumuri judeţene sau comunale, care urmează văile a trei râuri: Sibiciul, Bălăneasa şi Slănicul de Buzău. Geoparcul are două intrări principale, prin comuna Berca şi prin comuna Colţi.
În apropierea satului Terca, poate fi observat un fenomen rar şi spectaculos. Este vorba de focurile vii sau de flăcările eterne, focuri naturale care ard aproape neîncetat, direct din pământ.
În Ţinutul Buzăului sunt multe locuri cu vulcani noroioşi. Unii dintre aceştia dau naştere lavelor de noroi, pe când alţii generează mici explozii, complet inofensive, dar care imită la o scară mică erupţiile vulcanilor din Hawaii sau a lui Stromboli.
Călătorii pot descoperi la Mânzăleşti cenuşa pietrificată a unor vulcani care au erupt acum mai bine de 10 milioane de ani. Cenuşa este formată din particule microscopice de sticlă vulcanică şi cristale, care au fost sparte în timpul unor explozii vulcanice, aruncate în atmosferă şi purtate de vânt în jurul globului.
Turiştii care ajung în Ţinutul Buzăului descoperă unul dintre cele mai mari zăcăminte de sare din lume, văi şi canioane albe, cristale şi stalactite de sare perfecte pentru fotografiat.
În interiorul Ţinutului, se află Muzeul Chihlimbarului. La Colţi au fost 13 mine de ambră, de unde s-au scos boabe cât o unghie, dar şi cât un dovleac. Cel mai preţios chihlimbar este cel roşu, rumanitul, o varietate care se găseşte numai în Ţinutul Buzăului.
Pasionaţii de istorie, în special de misterele nedesluşite ale acesteia, vor găsi în Ţinutul Buzăului motive de maximă satisfacţie. Pietrele risipite prin pădure, dar şi versanţii munţilor sunt plini de semne ciudate, de desene, de inscripţii în chirilic şi într-un alfabet nedescifrat.
Cele mai spectaculoase vestigii sunt casele sculptate în piatră, făcute de o populaţie misterioasă cândva în antichitatea târzie şi locuite mai târziu de călugării creştini. Peste 20 de aşezări rupestre au fost documentate până în prezent, însă multe altele stau ascunse în sălbăticia munţilor.
Ţinutul Buzăului este o zonă complet rurală, care mult timp a fost izolată de alte locuri. Aici a luat naştere o cultură unică care e încă vie şi care poartă tradiţii şi stiluri de viaţă ancestrale până în zilele noastre.
Sunt încă multe sate tradiţionale, sunt oameni care locuiesc în mijlocul pădurii şi aproape toată lumea trăieşte în armonie cu natura, folosind şi prezervând potenţialul acesteia prin tehnici vechi.
Ilustraţie: Facebook Ţinutul Buzăului
Vă mai recomandăm şi:
FOTO Start în modernizarea unui drum turistic din judeţul Buzău, neasfaltat de peste patru decenii