VIDEO Femeia care a înfrânt soarta cruntă şi a ajuns o mare artistă: „Eu nu ştiu cum se poate lucra cu două mâini“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elena Vlioncu este unul dintre cei mai iscusiţi meşteri populari din Buzău. Din mâna ei ies cele mai frumoase haine tradiţionale: ii, fote şi cămăşi din bumbac adevărat. Artista s-a născut fără mâna stângă şi cu malformaţii congenitale la inimă. Are un talent nativ pentru arta ţesutului.

Elena s-a născut într-o familie de agricultori, cu zece copii. Încă de atunci, soarta pare că i-a fost potrivnică, venind pe lume fără mâna stângă şi cu malformaţii congenitale la inimă. 

Nu s-a mulţumit să fie privită precum o persoană fără ajutor şi s-a ambiţionat să se se descurce singură în toate.

Elena a început să coasă la 4 ani bucăţi de cârpă, la 7 ani lucra cu andrelele iar la 11 ani deja stăpânea arta broderiei. De-a lungul existenţei sale, pasiunea pentru cusut, brodat şi croşetat a rămas neclintită.

”M-am născut cu o singură mâna, m-am adaptat. Eu nu ştiu cum se poate lucra cu două mâini. Când eram copil, mă chinuiam să o imit pe mama mea. Ţineam cu mâna stângă şi mi-am dat seama că doar aşa nu se poate, trebuie să mai am un ajutor. Şi am inceput să mă ajut şi de picior”, spune Elena Vlioncu.

Zilnic, ore în şir şi le dedică acestor activităţi iar rezultatele nu au întârziat să apară. Zeci de ştergare, carpete, feţe de masă, obiecte vestimentare sau costume populare au ieşit din mâna fermecată a Elenei Vlioncu. 

La vârsta de 77 de ani, Elena Vlioncu încă lucrează cu răbdare şi determinare la cusăturile tradiţionale, pasiune care a pus de mult stăpânire pe ea. 

Pentru întreaga sa activitate de creaţie dar şi de sprijin a persoanelor cu dizabilităţi, aceasta a fost decorată, de municipalitatea buzoiană, cu titlul de “Cetăţean de onoare al municipiului Buzău“.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite