VIDEO Blocaţi în iadul alb. Numeroşi buzoieni sunt de o săptămână baricadaţi în case

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Satul Baniţa a fost rupt de lume mai bine de şase zile
Satul Baniţa a fost rupt de lume mai bine de şase zile

Bătrânii şi sărmanii satelor din mijlocul iadului alb au rămas fără pâine şi mâncare, le-au murit păsările în coteţ pentru că nu au putut ieşi din casă şi mai aveau puţin şi rămâneau şi fără lemne. Sunt urmările prăpădului din ultimele zile, pe care autorităţile au început deja să le identifice, ca apoi să le rezolve pe rând.

Satul Baniţa a fost rupt de lume mai bine de cinci zile. Cele peste 400 de suflete au răzbit în faţa urgiei pentru că oamenii s-au ajutat între ei. O bătrână singură a fost luată de un vecin pentru că altfel nu ar fi rezistat. Gospodăria însă a rămas prizonieră nămeţilor, cu tot cu păsările din coteţ.

De la primul viscol, cel de sâmbătă, sătenii din Baniţa nu au mai văzut picior de om străin de sat. Au mai trecut pe la ei, din când în când, oamenii primăriei Săgeata.

Abia vineri, la aproape o săptămână după primul viscol, oamenii din Baniţa au avut parte de vizitatori: un convoi cu peste 40 de jandarmi din Buzău şi Ploieşti, însoţiţi de voluntari ai Crucii Roşii, care au sosit cu peste o sută de pachete de alimente.

Tanti Maria, o femeie de 80 de ani, a stat multe zile în casa sufocată de zăpada acumulată în dreptul ferestrelor. Tocmai pregătea o mămăliguţă, atunci când pe uşă i-au intrat jandarmii cu ajutoarele.

Tanti Maria crede că dacă viscolul ar fi durat mai mult, nu ar mai fi rezistat, pentru că lemnele din casă erau pe terminate, iar proviziile erau pe ducă.

Vineri seară, în judeţul Buzău mai erau izolate cinci sate din cauza drumurilor acoperite de troiene. Peste 1.200 de oameni de la Jandarmi, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi Armată au ajutat autorităţile locale să deszăpezească uliţele pentru ca oamenii să îşi reia cât mai repede ritmul de viaţă.

Pe aceeaşi temă:

VIDEO Armata a pornit asaltul final împotriva munţilor de zăpadă. „Militarii au vrut să ne ajute, dar i-am trimis la sărmanii din Târlele, izolaţi“

VIDEO Alimente trimise cu elicopterul în trei sate izolate, distribuite de mascaţi

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite