VIDEO Alunecările de teren se apropie ameninţător de casele din Berca

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anexe ale unei gospodării, înghiţite de alunecări
Anexe ale unei gospodării, înghiţite de alunecări

Câteva zeci de gospodării şi un drum judeţean din Berca sunt grav afectate de alunecările de teren. După ce surpările au distrus Mânăstirea Răteşti acum gospodăriile localnicilor au început să cadă în albia râului Buzău. Surparea drumului riscă să izoleze peste 50 de familii şi necazul nu se opreşte aici.

Necazul  îi paşte pe sătenii din Răteşti la fiecare secundă. Tanti Ileana s-a trezit, dimineaţă, când a mers la beci, că sub picioare i se iscă un hău. Grădina, coteţele şi treptele de la pivniţă s-au prăbuşit peste noapte în râpă. Şi-a improvizat cu ajutorul unor vecini un sistem de scări, ca să poată ajunge la animale. 

”Când a fost ploaia mare au picat treptele şi s-au dus în jos. Ne-am şi speriat. Aveam ocazia să picăm cu totul. O să plec la copii, pentru că nici nu cred că o să mai rămână casa în picioare până la iarnă”, ne mărturiseşte Ileana Ionescu (foto), localnică din Răteşti, comuna Berca.

La o altă gospodărie vecină dimensiunea dezastrului e şi mai înfricoşătoare. O bucată mare de pământ s-a desprins de sub casă şi acum o parte din locuinţă stă suspendată în câteva proptele. 

”Gârla a fost departe dar când a venit apa mare a rupt tot malul. Aici am avut grădină de zarzavat, pomi, dar acum, într-o noapte, ne-am pomenit că se lasă de tot pământul, cu tot cu anexe, coteţe”, ne-a povestit Steliana Ciocan, din Răteşti.

Oamenilor care au gospodăriile pe malul stâng al râului Buzău le este teamă să mai locuiască în casele în care stau de o viaţă. Spun însă că nu au unde să plece. Frică le este şi să circule pe drumul judeţean. 

Râul Buzău, învolburat după ploile abundente,  a muşcat din maluri şi a ajuns la o palmă de platforma drumului judeţean care leagă comunele Berca şi Pârscov.

”E riscant pentru că oricând se poate întâmpla să treci cu maşina şi să cazi în râpă. El figurează ca fiind drum judeţean, dar arată ca unul comunal. În mai multe puncte, malul e la câţiva centimetri iar două podeţe sunt pe ducă. Nu vine nimeni să ne ajute, vin, fac poze, apoi pleacă”, se plânge Cornel Luntraru, din satul Cojanu, comuna Berca.

Soluţia pentru localnici ar fi strămutarea  gospodăriilor aflate în risc de prăbuşire şi mutarea cursului apei sau devierea drumului. Autorităţile locale au cerut sprijin dar nu au primit decât refuzuri. 

”Am făcut demersuri în cei cinci ani de mandat de primar către autorităţi, permanent, de fiecare dată când a alunecat un pic, s-a produs o râpă, dar răspunsul a fost unul singur: nu sunt fonduri”, a declarat Valeriu Marcu, primarul comunei Berca.

VIDEO Autocar cu copii, în pericol de prăbuşire într-o râpă

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite