VIDEO ”Rugăciunea” lui Constantin Brâncuşi a revenit în Cimitirul Dumbrava, din Buzău, acolo unde a montat-o marele artist

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Statuia este din nou în cimitirul Dumbrava
Statuia este din nou în cimitirul Dumbrava

O replică fidelă a celebrei sculpturi ”Rugăciune”, a lui Constantin Brâncuşi, a fost repusă pe soclul din cimitirul buzoian Dumbrava, la nouă ani după ce o altă copie a fost furată. Replica a costat 7.000 de euro şi a fost turnată la Arad. Un sculptor buzoian a realizat mulajul, după statuia originală care se află la Muzeul de Artă al României.

La începutul secolului trecut, liniştea din târgul Buzăului avea să fie tulburată de o poveste de iubire obişnuită de altfel, dar cu urmări ce aveau să facă oraşul de provincie cunoscut în toată lumea.

Eliza, fiica unui mare moşier, Nicolae Seceleanu, se îndrăgosteşte de un tânăr avocat, Petre Stănescu. După numai cinci luni, avocatul moare, la vârsta de 31 de ani. Pentru a-i cinsti memoria, văduva se gândeşte să ridice un monument la mormântul fostului ei soţ.

În 1907, Eliza Stănescu şi Brâncuşi încheie un contract, în atelierul sculptorului din Paris, prin care trebuie să finalizeze ansamblul funerar până în februarie 1908, contra sumei de 7500 de lei, aur.

”Este al doilea monument funerar al lui Brâncuşi, după Pere-Lachaise din Paris, monument funerar pe care-l execută Brâncuşi, în 1907, odată cu două teme predilecte ale sale, Sărutul şi Cuminţenia pământului”, spune artistul plastic Valeriu Şuşnea. 

Pentru femeia ce-şi plânge jumătatea, artistul imaginează un trup gol răpus de durere: ”Rugaciune”. Elevul lui Rodin finalizează ansamblul iar în 1914 se deplasează personal la Buzău pentru a-şi monta lucrările în Cimitirul Dumbrava. 

În 1958, Muzeul de Artă al României a cumpărat sculptura de la Eliza Stănescu cu 70 de mii de lei, iar în anii '70 a cumpărat şi bustul. O replică, mai întâi din piatră, ulterior turnată în bronz a ”Rugaciunii”,  a fost aşezată pe mormântul avocatului. 

Lucrarea a dispărut de pe soclu în 1996 însă a fost găsită şi recuperată, doi ani mai târziu, dintr-un depozit de lemne din Bistriţa. Pentru că nu existau sisteme de supraveghere, statuia a fost furată din nou, în 2005, şi nu a fost găsită nici până în ziua de astăzi.

Cu ajutorul unor donaţii, membrii Clubului „Rotary” din Buzău au realizat o nouă replică autorizată, care a fost turnată în bronz la o firmă din Arad. Banii au fost strânşi în urma unui spectacol caritabil la care a participat şi Gheorghe Zamfir. ”Costul acestei statui a ajuns la 40.000 de lei”, a declarat Beno Glodstein, fost preşedinte al clubului Rotary Buzău.

”Reproducerea a durat o săptămână dar am avut de lucrat şi la picioare. Am ajuns chiar şi la Bucureşti, pentru a fotografia originalul”, a completat Ciprian Dominoski, sculptorul care s-a ocupat de realizarea lucrării. 

Autorităţile locale susţin că vor face tot posibilul ca lucrarea sa nu mai dispară de data aceasta.

”Vom monta camere ce vor fi monitorizate 24 de ore din 24. Până atunci, vom mări vigilenţa în zona Cimitirului Dumbrava”, a promis Fănică Bârlă, viceprimar al municipiului Buzău. 

Cimitirul ”Dumbrava”, unde se află copia statuii ”Rugăciune”, are aproape 150 de ani vechime şi deţine numeroase lucrări de artă, sculpturi sau monumente funerare cu valoare arhitecturală.

Citeşte şi: VIDEO Mai multe morminte dintr-un cimitir buzoian au fost vandalizate, în week-end

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite