Baba, Unchiașul și Vasilca i-au colindat pe aleșii Buzăului. Parada tradițiilor a avut loc pe stradă VIDEO

0
Publicat:

Ultima şedinţă a Consiliuui Judeţean Buzău s-a încheiat cu vizita unor colindători din mai multe comune. Vestitorii sărbătorilor şi-au prezentat momentele artistice pe platoul din faţa instituției.

După supunerea la vot a ultimelor proiecte din acest an, consilierii judeţeni din Buzău, alături de conducerea instituţiei, au ieşit pe troturarul din faţa Sălii Mari a Consiliului Judeţean pentru a asista la programul organizat de colindătorii de toate vârstele, îmbrăcaţi în costume populare şi veniţi cu buhaiuri, bice şi clopoţei.

Ședința de joi, 15 decembrie, a Consiliului Judeţean Buzău a fost una specială. Deoarece se apropie cu pași repezi sărbătoarea Crăciunului, imediat după încheierea ședinței, mai multe grupuri de colindători, sosite din Berca, Padina, Mânzăleşti și Lopătari, i-au colindat pe aleșii județeni.

Colindătorii, de toate vârstele, îmbrăcaţi în costume populare şi „înarmaţi” cu buhaiuri, bice şi clopoţei, au oferit câteva momente artistice impresionante.

Grupurile de tradiții au interpretat colinde şi obiceiuri specifice zonei din care provin. Din program nu a lipsit nici „Vasilca”, obicei străvechi specific zonei Mânzăleşti.

Vasilca” sau „Vasâlca”, aşa cum mai este cunoscut în anumite părţi ale României, este un colind derivat din obiceiurile robilor ţigani, care pe vremuri împodobeau un cap de porc cu mărgele. Potrivit legendei, atunci când ţiganii erau încă sclavi, ei cereau de la domni capul porcului tăiat de Craciun, pe care îl purtau pe la oameni cerând bani.

În anumite părţi ale ţării, se păstrează şi acum varianta inițială, care are ca recuzită o căpăţână de porc pusă pe o tavă şi împodobită cu flori de hârtie şi alte diverse ornamente. La final, colindătorii primesc bani, vin şi carne. La Mânzăleşti, în judeţul Buzău, „Vasilca” a rezistat trecerii timpului în varianta cu păpuşa.

De asemenea, jocul cu măști „Baba și Unchiașul” a făcut deliciul publicului. Cu pantaloni de lână şi cojoace negre pe ei, cu căciuli de oaie pe cap şi încălţaţi cu cizme din piele, toate moştenite de la bătrâni, flăcăii pornesc cu pluguşorul alături de moş şi de babă.

„Baba şi Unchiaşul, aceste două măşti, la noi se foloseau în trei momente importante din viaţă: la scosul fetelor la horă, la privegherea morţilor şi în cadrul pluguşorului”, spune Cecilia Petrescu, instructor grup de tradiții Mânzălești.

Colindătorii n-au plecat cu mâna goală. Reprezentanții Consiliului Judeţean Buzău le-au oferit cetelor de vestitori ai sărbătorilor pachete cu dulciuri.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite