Urșii seamănă teroare printre sătenii din Varlaam. Fiarele provoacă mari pagube VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doar câteva săptămâni de liniște au avut sătenii din Varlaam, comuna buzoiană Gura Teghii, după ce toată toamna au fost vizitați de o ursoaică și puii ei, atrași de mirosul fructelor din livezi. Animalele au provocat atunci mari stricăciuni în plantația de pomi a unei familii.

Urșii au revenit la marginea localității, spre surprinderea oamenilor care cred că acum sălbăticiunile caută hrană prin grajdurile cu animale domestice.

Cristina Grama, o localnică din Gura Teghii, a postat zilele trecute un filmuleț de 20 de secunde în care apar trei urși, mama și puii ei, în timp ce traversează o pajiște de pe raza satului Varlaam.

Pentru a ține sălbăticiunile departe de grajdurile cu animale, oamenii au pornit o drujbă cu gândul că zgomotul le-ar speria. Pare că ursoaica și puii ei nu sunt deranjați, animalele reacționând abia la auzul unor strigăte.

Din mesajele postate la filmuleț reiese că, cel mai probabil, familia de urși este aceeași care, în toamnă, dădea iama în livada familiei Grama pentru a se hrăni cu prune. Ursoaica și puii veneau zilnic în apropierea gospodăriei, atrași de mirosul fructelor coapte.

„Au fost și de două ori într-o zi. Am încercat să facem gălăgie, să-i alungăm, însă pleacă pentru moment și se întorc la scurt timp. Până acum ne-au distrus mulți pomi, dar deocamdată e greu să evaluăm, pentru că ne e teamă să stăm mai mult în livadă”, spunea atunci Cristina Grama.

Femeia spune că mereu au fost vizitați de urși, Gura Teghii aflându-se în zonă de munte, cu păduri întinse, însă niciodată sălbăticiunile nu au fost așa de insistente ca în prezent. Imagini cu ursoaica și puii care mâncau fructe au fost postate zilnic de buzoiancă pe rețelele de socializare, cu scopul de a atrage atenția autorităților.

În lunile august, septembrie și octombrie, urșii au fost atrași de livezile pline cu fructe coapte. Acum, sunt convinși localnicii din Varlaam, fiarele se apropie de sat pentru a căuta animale domestice. Oamenilor le este teamă să mai iasă din case, mai ales seara, pentru a nu întâlni ursoaica.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite