Trei spitale din judeţ vor ajunge aziluri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Degeaba au negociat şefii Direcţiei de Sănătate Publică Buzău cu prefectul Paul Beganu şi au ajuns la concluzia ca doar spitalul din Pătârlagele să devină azil, iar cele din Pârscov şi Vintilă Vodă să-şi păstreze statutul de unităţi medicale, dar ca secţii ale unităţii din Săpoca.

Salvarea ultimelor două a eşuat, cei din minister considerând că ar fi mai utile dacă ar funcţiona ca adăposturi pentru vârstnici. „Până pe 30 martie autorităţile locale au obligaţia de a realiza demersuri pentru trasnformarea unităţilor sanitare care sunt pe lista de reprofilare în cămine de bătrâni", se arată într-un comunicat emis de Ministerul Sănătăţii. Astfel pe lista de reprofilare se află şi spitalele Pătârlagele, Pârscov şi Vintilă Vodă.

Pacienţii, puşi pe drumuri

Odată cu transformarea spitalelor în aziluri, localnicii din aceste zone vor fi nevoiţi să facă drumuri până la Buzău pentru a primi îngrijiri medicale.

„Oamenii vor avea acces la asistenţă medicală de specialitate la o distanţă de 45 de kilometri, la Nehoiu, sau chiar 100, la Buzău, iar majoritatea sunt în vârstă şi nu prea se pot deplasa. Nu mi se pare o soluţie corectă", a declarat Eugeniu Stănescu, managerul spitalului Vintilă Vodă.

Efecte sociale

Personalul angajat în aceste spitale va fi distribuit la alte unităţi din judeţ, ceea ce va duce la costuri în plus pentru medici şi asistente. „Personalul nostru va fi redistribuit şi atunci va fi mai greu pentru colegi pentru că naveta implică şi costuri, iar salariile sunt destul de scăzute. În acest moment colegii mei sunt debusolaţi", ne-a spus Violeta Stănescu, managerul spitalului Pătârlagele.

Beneficii

Însă această transfomare aduce şi beneficii, ea venind exact în momentul în care Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Buzău se plânge că locurile în aziluri sunt insuficiente pentru bătrânii care au nevoie de asistenţă. Anul trecut, instituţia a înregistrat 109 solicitări de instituţionalizare din partea persoanelor vârstnice, însă doar 61 au fost aprobate.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite